POZOR! 5 znaků, že vaše dítě bere drogy

od Nikola Jaroschová
   2 minuty čtení
drogy

Zdroj: Shutterstock

Užívání drog patří k velmi nebezpečným činnostem, které mohou znamenat nenávratné následky a ztrátu sociálních vazeb. Navíc je užívání drog silně společensky nepřijatelné a nikdo nechce mít vizitku rodiče, jehož dítě fetuje.

Zjistit, že váš potomek bere návykové látky se může zdát na první pohled téměř nereálné, ale není tomu tak. Příznaky se liší podle druhu drogy, které jedinec užívá a také pravidelnost, s jakou ji aplikuje. Pojďme se podívat na nejběžnější příznaky braní drog a jak je poznat.

1. Zhoršení prospěchu ve škole

Nejvýznamnějším znamením, které odhalí braní drog, je zhoršení prospěchu ve škole. To se může projevovat zvýšenou absencí, záškoláctvím, ztrátou zájmu o koníčky a mimoškolní aktivity. Na druhou stranu ale nezapomeňte, že tyto známky vykazuje i pubertu, takže před unáhleným rozhodnutím si ověřte všechny údaje.

Doporučujeme shromažďovat důkazy, které mohou braní drog skutečně dokázat. Mylné obvinění dítěte z užívání drog by mohlo mít fatální následky pro váš vztah.

2. Chatování a internetové diskuse na stránkách s drogovou tématikou.

Pokud neberete drogy, netrávíte čas hledáním jejich účinku na internetových diskuzích a podobných webech. Výjimkou jsou případy, když podezříváte člena rodiny. Dnešní mládež je na internetu velmi obezřetná, anonymní okno bývá většinou standart.

Nicméně za to nic nedáte, když se kouknete do historie prohlížení. Krajní možnost je potom kontaktovat zprostředkovatele internetu, který vám může historii poskytnout (i tu z anonymního okna).

3. Radikální změny v chování

Částa změna nálad, přijde vám, jako by trpěl bipolární poruchou? Pokud začne být vaše dítě více agresivní, nebo naopak skleslé, mohou být příčinou právě drogy. Častou známkou také bývá to, že závislý jedinec změní svoji životosprávu. Vydrží vzhůru do 6 do rána a poté 2 dny spí? To není dobrá známka. Také noví přátelé, se kterými tráví často dlouhé noci v centru. Změna vzhledu, nervozita či denní únava jsou také dobrými indikátory.

Drogy z vás udělají monstrum. Koukněte na proměnu slavných lidí

4. Změny na těle a ve vzhledu

Zarudlé oči (marihuana), rozšířené zorničky (kokain), setřelá řeč, pach z úst, kůže či oblečení, popáleniny na prstech, rtech, nadměrně suché rty, zarudnutí nosu, časté posmrkávání, časté krvácení z nosu. To jsou jen některé znaky, na které je potřeba se zaměřit, pokud máme podezření, že náš potomek bere drogy.

Kokain. Oblíbená droga dnešní mládeže. Jak ji odhalit?

Jak dlouho dokážeme odhalit drogy v moči?

  • Marihuana –  10 až 30 dní (záleží na pravidelnosti užívání)
  • Kokain – 2- 5 dní
  • Heroin – 2–3 dny
  • Pervitin a Extáze –  2 až 4 dny

Drogy mohou znamenat konec. Konec nadějí na dobrý život, budoucnost a také mohou poškodit nenávratně mozek. Berte náznaky velmi vážně a nebojte se obrátit se na odborníka.

Autor: redakce

Související články