Bylinky jako koření

koření1

Bez koření a bylinek si v dnešní době nedokážeme představit jakoukoliv přípravu každodenních běžných pokrmů, které jim dodává typicky příznačnou chuť, ale i vůni. Bez nich by byly pokrmy mdlé a nepoživatelné.

Koření, stejně jako bylinky, bychom však měli používat s mírou a dbát na to, do čeho se jaký druh koření či bylinky hodí. Ovšem ne vždycky si víme rady, a z toho důvodu je tu malý výčet, který nás nasměruje právě tou správnou cestou.

Anýz

Popis:

Jednoletá bylinka, která se používá nejen jako koření, ale i jako léčivka. Často je anýz přidáván do sirupů proti kašli; a anýzový olej je známý tím, že uvolňuje křeče a působí preventivně proti infekcím.

Použití v kuchyni:

dochucení polévek, ryb a salátů, velká špetka do cukroví, červené řepy a marinády

Bazalka:

Popis:

Je to letnička s velmi výraznou aromatickou natí, která se pěstuje jako léčivá, kořeninová i medonosná rostlina. Abychom docílili bohatého olistění a rozvětvení rostlinky, je nutné pravidelně zaštipovat kvetoucí výhonky. Bazalkovou nať lze užívat jak čerstvou, tak i sušenou.

Použití v kuchyni:

bylinkové máslo, pizza, na všechny druhy masa, ryby, omáčky, pomazánky, nádivky, zelenina, do aromatických octů, těstoviny, sýry, vejce

Brutnák

Popis:

Jedná se o jednoletou rostlinu, kterou lze v kuchyni využít jako zeleniny, ale i jako léčivé rostliny. Pomáhá předcházet depresím a zánětům močových cest. Zpracovávají se pouze čerstvé mladé lístky.

Použití v kuchyni:

čaj, bylinkové máslo, zeleninové saláty a polévky, na okurky

Estragon

Popis:

Využívá se zejména ve francouzské kuchyni, kde je považován za jedno z nejjemnějších koření. Podporuje tvorbu žluči, mírně působí i močopudně a zvyšuje chuť k jídlu.

Použití v kuchyni:

bylinkové máslo, majonézy, nádivky, zjemňuje ocet a olej, do nálevů při nakládání okurek nebo zeleniny, polévky, masa v jakékoliv úpravě, saláty, ryby, jehněčí, omáčky, marinády

Fenykl

Popis:

Dvouletá rostlina pěstující se jak pro semeno, tak i jako koření.

Použití v kuchyni:

  1. a) Semena a listy (mají výraznou anýzovou chuť) se používají na dochucení ryb, masa a salátů, červené řepy, cukroví.
  2. b) Stonky se po oloupání můžou používat jako zimní zelenina.

Kerblík

Popis:

Je to rychle rostoucí rostlina, jejíž aroma je kořenité a velmi připomíná anýz. Používají se zejména čerstvé listy jako náhražka petrželky.

Použití v kuchyni:

polévky, ryby, saláty, masa, omáčky, drůbež

koření3

Kmín

Popis:

Dvouletá aromatická rostlina, kterou pěstujeme pro semena.

Použití v kuchyni:

pečivo, pečené a dušené maso, brambory, saláty, polévky, ryby, na nakládání zeleniny a hub

Kopr

Popis:

Silně aromatická rostlina, která je vhodná jak pro přímou kuchyňskou úpravu, tak i ke konzervaci a sušení. Nejčastěji zpracováváme list.

Použití v kuchyni:

zavařování, polévky, omáčky, pomazánky, saláty, skopové maso, dýně, na syrový hlávkový salát

Koriandr

Popis:

Jednoletá rostlinka s příznivými účinky na trávení a střeva. Podporuje funkci slinivky a vykašlávání. Používáme jak čerstvé listy, tak i sušená semena.

Použití v kuchyni:

všechny druhy masa včetně drůbeže a ryb, přísada k dochucení octů a olejů, polévky, omáčky, do zelí

Libeček

Popis:

Trvalka, která může dorůstat až do 2 metrů, s vůní připomínající polévkové koření Maggi. Vzhledem k tomu, že je libeček značně aromatický, používáme jej jen v malém množství, a to čerstvé i sušené listy. Lze jej využít nejen jako koření, ale i pro jeho léčivé účinky zejména na záněty močového měchýře.

Použití v kuchyni:

pečené a dušené maso, polévky, omáčky, saláty, rýže, bramborová kaše, guláš, sýry, přísada do likérů a nápojů, na syrová rajčata a kapustu, při vaření starých brambor, rozdrcená semena jsou součástí chlebového těsta a pečiva

Majoránka

Popis:

Jednoletá bylinka, jež neztrácí své aroma, příznivě působí na trávení a proti nadýmání. Používáme čerstvé i sušené listy.

Použití v kuchyni:

drůbež, maso, omáčky, polévky, vaječné a zeleninové pokrmy, luštěniny, do tuřínu, hrachové kaše

Máta

Popis:

Silně aromatická trvalka, jež ulevuje při špatném trávení a bolesti hlavy. Často se používá při nachlazení a kašli. Využíváme čerstvé, ale i sušené listy, a to v malém množství.

Použití v kuchyni:

ovocné saláty, nápoje, tvarohové pomazánky, drůbež, skopové maso, na provonění octu

Meduňka

Popis:

Trvalka, jejíž aromatické listy voní po citrónu. Pro svojí příjemnou vůni se používá hlavně proti nespavosti, na zmírnění projevů u hyperaktivních dětí, podporuje dobré zažívání. Lze využít jak čerstvé, tak i sušené listy, a to všude tam, kde se užívá citrónová šťáva.

Použití v kuchyni:

ryby, pod masa na provensálský způsob, saláty, omáčky, marinády

Oregáno (dobromysl)

Popis:

Příjemně voňavá trvalka, která se pro své léčivé účinky využívá jako prostředek k lepšímu trávení a povzbuzení chuti. Oregáno („italské koření“) může sloužit jako česká náhražka majoránky. Do pokrmů nejčastěji přidáváme jak sušené, tak i čerstvé mladé výhonky a lístečky.

Použití v kuchyni:

pizza, ryby, maso, mleté maso, lasagne, saláty

koření2

Pažitka

Popis:

Vytrvalá trsnatá rostlina obsahující velké množství vitamínů a minerálů. Má cibulové aroma, které povzbuzuje chuť k jídlu a podporuje trávení. Používá se čerstvá, ale nedoporučuje se v sušeném stavu, protože ztrácí své původní aroma. V nejnutnějším případě lze pažitku skladovat v zamražené podobě.

Použití v kuchyni:

do hotových polévek, tvarohu, omáček, na brambory, do majonéz, salátů, bramborových a zeleninových pokrmů

Petrželka

Popis:

Jedná se o nejuniverzálnější druh koření, které lze použít prakticky všude, díky své jemné a nevtíravé chuti. Navíc můžeme její nať zpracovávat jak čerstvou, tak i sušenou nebo si ji uchovat zmrazenou.

Použití v kuchyni:

slané pokrmy, hotové polévky, brambory, saláty, omáčky, pod maso

Rozmarýn

Popis:

Stálezelená, silně aromatická bylina keřovitého vzrůstu, která napomáhá lepšímu trávení a zabraňuje nadýmání. Rozmarýn lze využít v kuchyni jak sušený, tak i čerstvý a jídlům dodává natrpklou příchuť.

Použití v kuchyni:

Polévky, ryby, omáčky, skopové a jehněčí pečeně, drůbež, těstoviny, zelenina

Řeřicha

Popis:

Nenáročná, snadno klíčivá rostlina s léčivými účinky. Používá se nejčastěji při zánětech močových cest. Konzumují se pouze čerstvé, mladé lístečky. Pozor! Jakmile řeřicha začíná kvést, nelze s ní již kořenit a lze ji využít pouze pro léčebné účinky (kvetením hořkne).

Použití v kuchyni:

bylinkové máslo, saláty, maso, pomazánky, ozdoba pokrmů

Saturejka

Popis:

Silně aromatická jednoletka, využívána jak v čerstvém, tak i v sušeném stavu. Svými léčivými účinky podporuje trávení a zabraňuje nadýmání. Používáme vždy jen pár lístečků.

Použití v kuchyni:

saláty, polévky, maso, drůbež, ryby, luštěniny, pomazánky, marinády, ryby

koření4

Šalvěj

Popis:

Šalvěj je vytrvalý polokeř s protizánětlivými účinky, u kterého se sbírají listy, anebo mladá nať před rozkvětem.Jako koření používáme k tučným masům (kachny, husy a vepřové) ve formě sušených či čerstvých listů.

Použití v kuchyni:

maso, paštiky, luštěniny, polévky, vaječné pokrmy, nádivky, omáčky, saláty

Tymián

Popis:

Tymián je nízký polokeř, jehož čerstvé i sušené listy a květy působí jako desinfekční prostředek nejen na cesty dýchací, ale i na celé trávící ústrojí. Sklízíme na počátku kvetení.

Použití v kuchyni:

přípravě uzenin a ryb, polévky, nádivky, omáčky, paštiky, masa, drůbež, luštěniny

Zdroj Foto:Pixabay