Grilování je velice oblíbenou činností, která uspokojí nejen naše chuťové buňky, ale je to i společenská záležitost, při níž se rádi sejdeme na příjemně strávený čas s rodinou či přáteli. Stolní gril vám umožní užívat si takové příjemné chvíle za každého počasí a v každém ročním období. Jaké jsou jeho výhody a jak vybrat ten správný?
Sedíte na zahradě či terase, užíváte krásného letního večera, jste s lidmi, které máte rádi, popíjíte nějaký dobrý drink a sbíhají se vám sliny, jak se z grilu line krásná vůně masa, zeleniny a všelijakých dobrot.
Grilování je zkrátka skvělý způsob, jak strávit příjemný večer a ještě se u toho skvěle nadlábnout.
Jenže grilování není možné pořád. Na to, abyste si ho opravdu užili, jak se sluší a patří, musí být dobré počasí a musíte k tomu mít vhodný prostor, takže pokud bydlíte v bytě, kde nemáte ani balkon, máte zkrátka smůlu. Nebo ne?
Odpověď zní: Ne! Skvělý večer spojený s grilováním je možný všude a za jakéhokoliv počasí. A nemusíte ani čekat na léto, se kterým je grilování neodmyslitelně spojeno. Stačí si pořídit elektrický gril, ke kterému potřebujete pouze zásuvku.
Díky němu si můžete užívat grilování doma a bez dlouhých příprav a následného náročného čištění.
Hlavní výhoda elektrického grilu je ta, že při jeho použití nevzniká kouř ani dým jako v případě běžných grilů. Elektrický gril rozpálíte za pomocí elektřiny. Žár vzniká za pomoci topné spirály umístěné pod roštem, takže nemusíte větrat, aby nedošlo k unikání spalin.
Nemusíte se tedy bát, že by si mohli sousedi stěžovat na zápach (ona je to tedy vždy vůně, ale pokud nejsou účastníci grilovačky a nečeká je k večeři žádná výborná grilovaná pochoutka, považují ho za nepříjemný zápach, zkrátka závidí), a to ani v případě, že jste venku na zahradě a sousední zahrada je příliš blízko.
Stolní gril totiž nemusí být používán nutně jenom doma. Když je venku hezky a vy máte možnost být právě na zahradě, terase nebo balkoně, není nic jednoduššího než vytáhnout prodlužovačku, pokud je to potřeba, a vzít elektrický gril ven.
Existuje spousta variant a velikostí. Nejprve si rozmyslete, pro kolik lidí se bude většinou na grilu jídlo připravovat, a podle toho zvolte tu správnou velikost.
Vybírat můžete například z kontaktních grilů, které vypadají jako velký toustovač. Ty umožňují grilovat jídlo z obou stran současně.
Zas takové raclette grily jsou vybaveny zapékacími lopatičkami umístěnými zespoda, takže můžete zároveň zapékat například různé druhy zeleniny se sýrem a podobně.
Další výhodou stolního grilu je jeho snadné čistění. Ve většině případů je možné sundání grilovacích ploch, takže jejich čištění je mnohem snazší. Některé se dají dát dokonce do myčky na nádobí.
Čím snadnější bude příprava a následné čištění grilu, tím častěji si budete grilování dopřávat.
Autor: Klára Kovalčíková