Hráškový krém 1000x jinak

kus

Hráškový krém není ani tak polévka,  jako spíš výtečná omáčka. Pro tuto pochoutku má hodně lidí svůj vlastní název, já jí říkám lidově “hrašice”.

Název, který mi připomíná moji babičku, která působila dojmem, že je schopná udělat vše hned a téměř bez práce. Stejně jako hráškový krém. Jeho příprava pro vás bude více zábava, než práce a příprava zabere jen několik minut.

I proto se krémová pochoutka hodí v časech, kdy nestíháme dělat složitá jídla, ale i tak si chceme dopřát teplé jídlo. Navíc je hráškový krém vitamínová bomba, takže je to jackpot v každém ohledu! Považuje se za lehké, jarní jídlo, které je vhodné i pro vás, kteří držíte dietu!

Krém se podává nejlépe s vařeným či sázeným vejcem. Ten, kdo musí mít za každou cenu maso, může si k němu vzít vařené hovězí. Polévku budeme ve většině případů dělat z mraženého či konzervovaného hrášku. Pokud se vám poštěstí, můžete si ji připravit z hrášku čerstvého.

Recept pro 4 osoby:
  • 50 dkg mraženého (čerstvého) hrášku
  • 3 lžíce oleje
  • 4 lžíce hladké mouky
  • 3 dl šlehačky
  • sůl
  • bílý pepř
  • trocha cukru a octa dle chuti

Čerstvý hrášek je k přípravě hráškového krému nejlepší

Asi do půl litru vody dáme vařit hrášek. Mezitím si z oleje a mouky vyrobíme světlou jíšku, kterou rozředíme asi půl litrem studené vody. Počkáme, až bude hrášek měkký, a přilijeme k němu do vody šlehačku a rozředěnou jíšku.

Následně krátce povaříme, okolo 10 minut. Měl by nám vzniknout hustší krém s celým hráškem. Hrášek následně rozmixujeme, což způsobí lahodný a hustý krém. Dochutíme solí, bílým pepřem, octem a cukrem. Servírujeme na hluboký talíř se sázeným nebo vařeným vejcem.

[do_widget id=colormag_featured_posts_slider_widget-24]

Pokud jste si připravili vařené hovězí maso, můžete servírovat i to. Jako přílohu preferuji chléb nebo osmažený a drobně nakrájený rohlík či housku.

 

TIP: Já osobně miluji smetanu. Proto si dám do již nalitého talíře lžíci smetany, což ještě umocní výtečnou chuť hráškového krému.

 

Tvojechvilka.cz