Jitrocelový sirup

jitrocel

Právě nyní nastává ideální čas proto, abychom si na zimu a podzimní plískanice uvařili „domácí jitrocelový sirup proti kašli a zahlenění“. Tenhle sirup milují i malé děti, neboť je krásně sladký, a možná si jej oblíbí i natolik, že jej od podzimu budou brát denně jen z preventivního účelu.

Na jitrocelový sirup budeme potřebovat:

asi 100 ks středně velkých a čerstvých listů jitrocele

hrst květů sedmikrásek (stopka by neměla být delší jak 1 cm),

1600 g cukru

jeden citrón

přibližně 1 l vody.

Omyté a pořádně oprané listy zalijeme vodou a uvedeme do varu. Vaříme přibližně 30 minut. Poté vypneme plotnu a necháme přibližně hodinu stát, než vzniklou tekutinu přes plátýnko přecedíme.

Přecezenou tinkturu zahřejeme na 80 oC a nezapomeneme přidat cukr a šťávu z jednoho citrónu, vše důkladně promícháme a mírně povaříme. Slijeme do čistých skleniček a obrátíme víkem vzhůru nohama, aby víčko pořádně chytlo a sirup se nám zbytečně brzy nekazil.

Jitrocelový sirup uchováváme v chladném a tmavém prostředí.

Zdroj: Zdraví zboží lékárny od Maria Treben, Zdroj Foto: Pixabay