Kosmatice – smažené květy černého bezu

kosmatice

Kdo neochutnal, neví, o jakou pochoutku našich babiček a prababiček, ve skutečnosti přichází.

Suroviny:

8 až 12 čerstvých květů černého bezu (celé květenství)

8 lžic hladké mouky

1/2 hrnku mléka nebo body

2 vejce (žloutky oddělte, a ze samotných bílků ušlehejte sníh)

olej na smažení

sůl anebo skořice s cukrem

Postup:

Květenství propláchneme a necháme hezky oschnout. Mezitím si vypracujeme řídké těstíčko ze žloutků a mouky. Necháme chviličku odpočinout, a pak přidáme ušlehaný sníh.

Kosmatice smažíme v rozpáleném oleji tak, že nejprve podržíme květy za stopku a namočíme do připraveného těstíčka, a pak pokládáme hned do oleje na pánev.

Jakmile se usmaží na jedné straně, odstřihneme stopku a smažíme lehce i z druhé strany.

Kosmatice podáváme buď s bramborem a salátem, anebo jako moučník posypaný cukrem se skořicí.

Zdroj Foto: 1