Když se řekne blanšírování, zasvěcenější budou okamžitě vědět, o čem je řeč. Najdou se ale i tací, kteří nebudou vědět, co to slovíčko vlastně znamená a co si pod ním mají představit. Pokud milujete zeleninu a chcete si ji umět připravit tak, že se vám po ní budou dělat boule za ušima, pak byste si blanšírování měli osvojit!
Podle některých je blanšírování nejlepší vynález, pokud jde o přípravu zeleniny. A to nepřeháníme! Blanšírovaná zelenina je krásně křupavá, plná chuti a pěkná i na pohled, takže lahodí nejen chuťovým buňkám, ale také oku.
Co je blanšírování?
Velmi stručně řečeno lze blanšírování popsat jako krátké vaření zeleniny ve vroucí a silně osolené vodě. Na první pohled nic neobvyklého, že?
To pravé kouzlo přichází hned poté. Zelenina se krátce povaří a pak se neprodleně ochladí v hodně studené vodě.
Jde o základní techniku přípravy zeleniny, kterou by měl ovládat každý, kdo si chce na zelenině pochutnat a zároveň mu záleží na tom, aby si zelenina zachovala důležité živiny.
Blanšírování zeleniny ve třech jednoduchých krocích
Chcete se naučit blanšírovat, ale máte strach, že to zní tak složitě, že to nezvládnete? Ale kdeže. Věřte nebo ne, nic na tom není. Představíme vám blanšírování ve třech snadných krocích, díky kterým to hravě zvládne úplně každý. I vy!
První krok: očištěnou a nakrájenou zeleninu vhoďte do vroucí a pořádně osolené vody. Povařte jen krátce, jinak řečeno na skus.
Druhý krok: po chvilce zeleninu vylovte a bez prodlení ji vhoďte do misky s velkým množstvím pořádně studené vody. Zelenina tak dostane pěkný šok!
Třetí krok: následně stačí zeleninu prohřát libovolným způsobem, ale pozor – až těsně před tím, než se ji rozhodnete servírovat.
Proč se zelenina musí rychle ochladit?
Kdekdo se možná pozastaví nad nutností zeleninu „šokovat“ ponořením do ledové vody. Ptáte se, proč je tento krok nedílnou součástí blanšírování?
Čtěte také:
Co se stane, když budete denně jíst borůvky
Vysvětlení je jednoduché: vhozením zeleniny do ledové vody se okamžitě zastaví proces vaření. Zelenina tak bude uvařená přesně tak, jak jste chtěli.
Zároveň si zelenina dokáže zachovat svoji svěží barvu a samozřejmě i chuť, kterou převařená zelenina bohužel ztrácí.
Na co nezapomenout? Na množství ledové vody nešetřete. Zelenina se neochladí v malé misce s troškou vody, ale naopak je potřeba vody velké množství, aby i poté, co do ní vhodíte horkou zeleninu, zůstala krásně studená.
Autor: Karolína Nezbedová