Bylinné a kořeněné octy jsou zajímavou variantou, jak si osvěžit přípravu nejrůznějších zeleninových a ovocných salátů nejen v horkém letním období. Tyto octy vaše saláty obohatí jak o příjemnou vůni, tak i o jemnou výraznou chuť.
Domácí výroba takového octu není nijak náročná, a jeho přípravu zvládne opravdu každý. Je jen na nás, jaké bylinky a koření při jeho výrobě použijeme.
Mezi nejoblíbenější octy patří hlavně octy jednosložkové jako je: bazalkový, celerový (myslí se nať) cibulový, česnekový, estragonový, feferonkový, koprový, libečkový, majoránkový, meduňkový, rozmarýnový, šalvějový anebo tymiánový.
A jak si takový ocet vyrobit? Čerstvé bylinky omyjeme a nasekáme na menší části. Hrst bylinek (doporučené množství) vložíme do nádoby a zalijeme vinným octem.
Dobře uzavřenou nádobu necháme luhovat týden až čtrnáct dní na tmavém, chladném místě, a poté přecedíme a přefiltrujeme přes plátno. Takto získaný domácí bylinkový ocet skladujeme na chladném, temném místě.
Ukázka receptů na jednotlivé octy:
Sladký kořeněný ocet (na ovocné saláty)
Suroviny:
- 400 g cukru
- 1 l vinného octa
- 1 lžíce rozdrcené skořicové kůry
- 3 bobkové listy
- 1 lžička tymiánu
- 3 hřebíčky
- 1 lžička soli
- ½ na plátky nakrájeného citrónu
Postup:
Ocet přivedeme k varu a přidáme k němu všechny uvedené přísady. Směs vaříme přibližně 5 minut. Poté ocet scedíme a přefiltrujeme. Uchováváme na chladném, temném místě.
Mátový ocet (na ochucení omáček)
Suroviny:
- 200 g máty
- 300 g cukru
- 1 l vinného octa
Postup:
Jemně nasekanou mátu smísíme 300 g cukru a necháme stát v uzavřené nádobě asi 20 minut. Mezitím si zahřejeme vinný ocet k bodu varu. Přidáme směs cukru a máty a za neustálého míchání vaříme 5 minut. Poté scedíme a přefiltrujeme. Naplníme a dobře uzavřeme v lahvích a necháme zrát 1 týden na tmavém, chladném místě.
Bylinný ocet
Suroviny:
- 1 lžíce máty
- 1 lžíce estragonu
- 6 lžic pažitky
- 1 lžíce libečku
- 1 lžíce majoránky
- 1 bobkový list
- 4 hřebíčky
- vinný ocet dle velikosti nádoby
Postup:
Ocet si připravíme jako jednosložkový ocet s výjimkou, že luhujeme pouze po dobu 7 dnů.
Cibulový ocet
Suroviny:
- 1 nadrobno nasekaná cibule
- 1 l vinného octa
- bobkový list
Postup:
Ocet si připravíme jako jednosložkový ocet s výjimkou, že luhujeme pouze po dobu 4 dnů.
Česnekový ocet
Suroviny:
- 3 prolisované stroužky česneku
- 1 l vinného octa
Postup:
Ocet si připravíme jako jednosložkový ocet s výjimkou, že luhujeme pouze po dobu 2 dnů.
Estragonový ocet
Suroviny:
- 10 až 15 výhonků
- 1 l vinného octu
Postup:
Ocet si připravíme jako jednosložkový ocet s výjimkou, že luhujeme pouze po dobu 10 dnů.
Poznámka: Po přefiltrování necháváme v octě 1 výhonek estragonu.
Autor: redakce