Možná jste jej někdy zahlédli v obchodě. Nebo jste narazili na výrobky nesoucí název čiroková mouka. Ne všichni ale vědí, co je čirok vlastně zač, k čemu se dá využít a jak by mohl prospět našemu zdraví. Že čirok neznáte? Tak to je škoda!
Patříte-li k lidem, kteří čirok neznají a nikdy ho nevyzkoušeli, pak jste na správném místě. Prostřednictvím dnešního článku vás přesvědčíme o tom, že rozhodně stojí za to tuhle často přehlíženou surovinu zařadit do jídelníčku.
Co je čirok?
Nejdříve pár slov k otázce, co to ten čirok vlastně je? Jedná se o rod rostlin z čeledi lipnicovitých a pochází ze severní Afriky, odkud se rozšířil do celého světa.
Mezi nejrozšířenější patří čirok dvoubarevný, který dále dělíme na čtyři variety: cukrový, technický, zrnový a súdánskou trávu.
Čirok se nejčastěji používá jako krmivo. Nicméně se z něho připravují i další pokrmy, jako například kuskus, mouka, kaše, cukr nebo sirup.
Přezdívá se mu pšenice celiaků
O čiroku obecném se často hovoří jako o pšenici celiaků, protože neobsahuje lepek a je tedy vhodný i pro lidi, kteří musí dodržovat bezlepkovou dietu.
Naopak v něm ale najdete důležité rostlinné bílkoviny, kompletní sacharidy a také neméně potřebnou vlákninu. Čirok obsahuje také řadu minerálních látek v čele s železem, draslíkem, zinkem nebo hořčíkem.
Jaké jsou pozitivní přínosy čiroku?
Určitě vás zajímá, jak může tahle často opomíjená a pro mnoho lidí neznámá potravina pomoci a prospět našemu zdraví. A věřte nebo ne, čirok se skutečně může pyšnit zdravotními přínosy.
Kupříkladu má na rozdíl od některých běžnějších obilovin protizánětlivé účinky. Opomenout nelze ani jeho antioxidační vlastnosti, za které vděčí v sobě obsaženým polyfenolům. Ty mimo jiné pomáhají v boji proti rakovinotvorným buňkám.
Čirok má pozitivní vliv na celkové posílení mozku i centrální nervové soustavy. Podporuje imunitu, prospívá našemu metabolismu a je prospěšný i pro kardiovaskulární systém. Upřít mu nelze ani jeho antidepresivní účinky.
Zdroj: thehealthy.com
Autor: Karolína Nezbedová