Jaro je obdobím, kdy začínají růst bylinky. Každá správná hospodyňka chce mít doma nějaké čerstvé z vlastní zahrádky. Chutnají lépe než ty sušené a můžete si být stoprocentně jistí jejich původem.
Jenže s některými druhy bylinek je příliš práce. Natrháte si čerstvou petržel a chcete si ji dát do mrazáku, ale při krájení z ní mizí důležité vitamíny, a navíc si uděláte nepořádek po celé kuchyni.
My pro vás proto máme jednoduchý trik, jak si s přípravou bylinek, jako jsou koriandr, tymián a rozmarýn, poradit. Bude vám k tomu stačit jen struhadlo, vybraná bylinka a plastový pytlík, ve kterém později vše uložíte do mrazáku. Nejprve pro vás ale máme přehled toho, co která bylinka v kuchyni dokáže.
Aromatický tymián
Tymián je bylina výrazná vůní i chutí. Má ostřejší nasládlou chuť, která dokonale ochutí například zvěřinové pokrmy. Vynikajícím pomocníkem je tymián i při přípravě pomazánek a zrajících sýrů.
Tymián z hlediska zdraví pomáhá při zažívacích problémech, zabraňuje průjmům a nadýmání. Kromě toho působí také proti křečovým bolestem, je proto vhodné ho užívat, když vás bolí klouby. Má i močopudné účinky a pomáhá s pročištěním plic.
Rozmarýn jako italská klasika
Rozmarýn je jednou z nejoblíbenějších bylinek v italské kuchyni. Hodí se do omáček, na těstoviny, na pizzu, přidává se i do italských polévek. Často se jeho snítky dávají i ke kvalitnímu jehněčímu masu.
Rozmarýn působí jako antioxidační bylinka, která mimo jiné pomáhá při zánětech, zlepšuje krevní oběh a imunitu. Využívá se také při výrobě přírodních prášků na soustředění.
Neprávem opomíjený koriandr
V České republice není koriandr příliš oblíbenou bylinou. Není to ale tím, jak chutná, nýbrž tím, že o jeho léčivých účincích prozatím lidé příliš nevědí. Podobně jako kopr se hodí do salátů a omáček.
Dopřávat by si ho měli především lidé, kteří mají problémy s trávením. Koriandr má totiž protizánětlivé účinky a pomáhá s čištěním těla od škodlivých látek.
Připravte si bylinky snadno a rychle
Všechny výše zmíněné bylinky mají kromě zdravotních účinků společné ještě jedno: Rostou v trsech na silnějších stoncích, kterých je většinou třeba se před konzumací zbavit. A to se mnohokrát lidem nechce, proto vyhledávají bylinky sušené.
Existuje ale jednoduchý trik, jak bylinky takzvaně očesat, aniž by bylo třeba trhat lístek po lístku. Ten představila uživatelka TikToku Morielbethobertanner na svém profilu.
Bylinky jednoduše protáhla menším struhadlem, které zajistilo, že na jedné straně zůstaly perfektně čisté lístky, zatímco větvička na straně druhé byla dokonale zbavena veškerých použitelných částí. Její video se stalo rychle virálním, jednoduchý trik zaujal tisíce fanoušků, a nakonec se sdílením dostal až do České republiky.
Vyzkoušejte trik i vy a připravte si doma skvělé jarní pokrmy z čerstvých bylinek. Uvidíte, že budou chutnat mnohem lépe než s bylinkami sušenými. Očesané koření pak ihned použijte, nebo ho vložte do pytlíku do mrazáku, po vytažení bude jako čerstvé.
Autor: Shani Maiová