Pořádná flákota vepřového masa na šťavnatý steak nebo jako neodmyslitelná součást omáček, na které si my Češi prostě potrpíme. Málokdo nemá rád vepřové maso připravené na způsob, který je mu nejmilejší – pečené, vařené, dušené, grilované. Mňam!
S vepřovým masem minimálně jednou pracoval každý z nás. Ve většině domácností se vepřové maso připravuje často. Jen málokoho by napadlo, jestli s ním náhodou nepracuje špatně. Bohužel se mnoho lidí při přípravě vepřového dopouští hned několika chyb. Patříte mezi ně i vy?
Zbavujete maso tuku
Okolo okrajů vepřové flákoty bývá alespoň trochu tuku. Ten má i po tepelném zpracování svoji typickou chuť a ta nemusí vyhovovat každému.
Hodně lidí proto veškerý tuk z masa odřeže a následně vyhodí. Je to ale škoda, protože tuk okolo masa, stejně jako jeho „mramorování“ má vliv na chuť i šťavnatost.
Tuk okolo masa udržuje maso vlhké při tepelné přípravě. Zvláště pokud milujete třeba kotlety nebo steak, pak byste měli okolní tuk na mase ponechat. A odříznout ho až těsně předtím, než si na vepřovém pochutnáte.
Z lednice dáte maso přímo na pánev
Den předem přemýšlíte, co následující den uvaříte, maso odpočívá v lednici a pak, když přijde čas na vaření, ho vezmete a s klidným srdcem ho přímo z lednice mrsknete na pánev.
Asi vám nemusíme říkat, že je to chyba. Žádné maso, a tudíž ani to vepřové, by nemělo přijít z lednice přímo na rozpálenou pánev (ani do hrnce s vroucí vodou nebo do pekáče a šup do trouby).
Proč? Maso bude daleko rychleji hotové na povrchu než uvnitř. Vnitřní část masa pak může být nedostatečně tepelně upravena, maso bude zvnějšku nepříjemně tuhé.
Dáváte olej na pánev a ne na maso
Když se chystáte grilovat pěkný flák vepřového masíčka, kápnete olej na pánev, nebo jím potřete maso? Nestyďte se odpovědět, že je to ta první varianta.
Olej na pánev totiž dává drtivá většina lidí. Tam ho nechá pořádně rozpálit. Až se tak stane, šup tam s flákotou. Jenže to je špatně.
Olej nedávejte na pánev, ale potřete jím maso. Olej poskytne masu lepší rovnoměrnou teplotu, zabrání rychlému vysychání oleje a jeho spálení na pánvi.
Připravujte ho příliš dlouho na vysokou teplotu
Ano, vepřové maso potřebuje určitý čas, aby se tepelně upravilo jak zvenčí, tak především zevnitř. A tento čas se mu určitě nebojte dopřát.
Chybou ale je, pokud necháváte vepřové maso „mučit“ na příliš vysokou teplotu zbytečně dlouhou dobu. Co se pak stane?
Maso je nepříjemně vysušené, jeho chuť není ani zdaleka taková, jakou byste si představovali, může být zuhelnatělé, a tím pádem hořké.
Zdroj: Tasteofhome.com
Autor: Karolína Nezbedová