Medovník

mmmedovník

Také tak milujete sladké v podobě malého zázraku jménem medovník? Toho úžasného dortíku, rozděleného na pět medových plátů spojených krémem, posypaným drobenkou nebo oříšky? My tedy rozhodně ANO!

Medovník je moje obrovská srdcová záležitost, kterou si nikdy a nikde nenechám ujít, tedy pokud tady ta možnost je. Ano, přiznávám, vždycky mu podlehnu a moje chuťové pohárky pak zažívají obrovský gurmánský prožitek. Medovník, pokud by se při něm tolik nepřibíralo, bych mohla mít klidně každý den, a stejně by se mi nikdy neomrzel… jemu se prostě jen tak nedá odolat!

Kdo nikdy nezkusil, nemá vůbec žádné zdání, o čem to tady vlastně mluvím, ale je to pochoutka a výborná klasika nejen ke kávě. Recept na skvělý medovník jsem kdysi dostala od své jedné známé, a teprve s postupem času jsem si uvědomila, že mi předala naprosto geniální recept, díky kterému si může medovník každý upéct sám doma, a možná daleko lepší a chutnější než originál. Domácí je hold vždycky domácí a nijak neošizený, a hlavně poctivý!

Nemusíte se ničeho bát, neboť recept je sám o sobě velmi jednoduchý nejen na přípravu, ale i samotné suroviny. Díky tomu asi u nás doma tenhle dort rychle zdomácněl a jedinou výsadu, kterou si u nás medovník vydobyl je, že jej peče pouze můj manžel a nikdo jiný. Vždycky vytáhne kuchařskou zástěru, vyhrne rukávy a s úsměvem na tváři se pustí do pečení “našeho domácího medovníku”.

Pro mě, jakožto ženu, je to vždycky velký zážitek sledovat svého muže, jak mu to pod rukama pěkně odsýpá, a jak se náš domov pomalu a jistě noří do krásně nasládlé medové vůně, které lze jen těžko odolat, a jež dokonale podtrhuje to kouzlo skutečného tepla a bezpečí domova…

Kdybych mohla, tak bych se stejně jako naše holky nejraději hned na medovník vrhla a pustila se do něj, ale to nejde! Zbytečně bych se tak ochudila o jeho božskou chuť, kterou mu dodává právě ona minimální délka odležení, která medovník dělá tím, čím je: krásně vláčným, sladkým zákuskem s vytříbenou chutí, snoubící a prolínající se vůně a chutě po medu, mléku, smetaně a oříšků.

 

mmmmedovníkl

 

Nic naplat, tak se směle pustíme do díla a žádné obavy! Když to zvládne mužský, zvládne to úplně každá ženská! Tak hrrr do toho a půl je hotovo! Nejprve si nachystáme suroviny dle níže uvedeného seznamu:

Suroviny na medovník: 450 g hladké mouky, 150 g cukr krupice, 50 g Hery, 1 celé vejce, 2 polévkové lžíce medu, 5 polévkových lžic mléka, 1 vrchovatá čajová lžička jedlé sody

Suroviny pro náplň A: 250 g másla, 1 plechovka Salka. mleté vlašské ořechy nebo mandle

Suroviny pro náplň B: 2 kelímky kysané smetany

Postup:

Vejce, cukr krupici, Heru, med, mléko a sodu vložíme do většího hrnce. Naschvál píši většího, neboť ještě později budeme do směsi po troškách přidávat hladkou mouku, tak aby se nám to tam pak hezky všechno vešlo.

Výše zmíněné suroviny za stálého míchání zahříváme, dokud se vše nezačne vařit. Ale pozor na barvu! Jakmile začne hmota mírně hnědnout, karamelizovat, vypneme sporák a do horké směsi nasypeme hladkou mouku a uhněteme těsto. (Pamatujte na to, že čím bude hmota tmavší, tím výsledný medovník hořký!)

Vzniklé těsto rozdělíme na pět dílů. Nejlepší je rozpočítat si celkovou váhu těsta na pět dílů, a z nich teprve vyválet placky asi 3 mm silné o velikosti asi dortové formy. Každou placku položíme na pečící papír a pečeme v předehřáté troubě asi 170 oC přibližně 5 až 7 minut, dokud nezezlátnou.

Upečené placky ořízneme dle dortové formy do tvaru dortu tak, aby bylo všech pět placek stejné velké a daly se lehce a nad sebe kompletovat.

A začínáme sestavovat medovník! Položíme první placku a potřeme ji náplní A. Další placku v pořadí potřeme náplní B a přiložíme potřenou stranou na potřenou první placku. Přimáčkneme a pokračujeme dál. Nic těžkého na tom opravdu není!

Opět vrchní placku potřeme náplní A a přiložíme další potřenou placku náplní B. Postupně vrstvíme všech pět placek nad sebe, a nezapomeneme vždy pořádně přimáčknout.

Nakonec celý dort potřeme zbylou náplní A a posypeme drobením, které si předem připravíme rozdrcením oříznutých kousků z upečených placek.

22Drcený prášek získáme tak, že upečené odřezky placek dáme na menší kousky do igelitového sáčku a poklepeme paličkou tak, dokud nevznikne prášek. Prášek přesypeme přes síto, a pak přímo na dort.

A poslední nejdůležitější věc je, nepustit se hned do hodování, ale vydržet a nechat dort minimálně 12 hodin odležet. Čím déle necháme odležet, tím je vláčnější a chutnější.

Držíme vám palce a přeji dobrou chuť!

 

Zdroj FOTO: 2