Pampeliškový med s citróny a pomerančem

pampeliškový

Každý si určitě alespoň jednou vyzkoušel udělat domácí pampeliškový med, ostatně recept je velmi jednoduchý a zvládne jej opravdu každý.

Na základní med je potřeba 300 až 400 květů smetanky, 2 l vody a 2 až 3 kg krystalového cukru.

Postup: Natrháme květy smetanky (bez stvolů, jinak by byl medík hořký) opláchneme, dáme do hrnce a zalijeme vodou. Dáme vařit. Mezitím si nakrájíme na kolečka očištěné pomeranče a citrony. Jakmile se začne voda vařit, přidáme pomeranče a citrony. Do bodu varu vaříme přibližně 15 minut. Hrnec odstavíme a směs necháme louhovat do druhého dne.
Druhý den směs přecedíme přes plátno a vymačkáme květy smetanky. Získanou směs dáme vařit, přidáme cukr a vaříme na mírném ohni, dokud směs nezhoustne. Pozor, med má tendenci na plotně utíkat z hrnce! Horký med nalijeme do skleniček a zavíčkujeme. Med nezavařujeme, na chladném místě (v lednici či sklepě) by měl vydržet až do zimy.

Pampeliškový med s citrónem

Suroviny:  2 ks citronu, 400 ks květů pampelišek, 2 l vody, 2 až 3 kg cukru krystal

Postup: Dodržujeme naprosto stejný postup jako u pampeliškového medu se skořicí.

Pampeliškový med s pomerančem

Suroviny:  400 ks květů pampelišek, 1 kg cukr krystal, 1/2 pomeranče, 1 citron, 1 a 1/4 l vody

Postup: Opět dodržujeme naprosto stejný postup jako u pampeliškového medu se skořicí.

Zdroj Foto: 1