Rebarborová marmeláda s levandulí

rebarbora

A co všechno budeme na tuto skvělou marmeládu potřebovat?

1 kg očištěné a oloupané rebarbory

1/2 kg cukru krystal nebo želírovacího cukru

350 ml vody

1 limetka nebo 1 citrón

4 lžíce sušených levandulových kvítků

A nyní nezbývá než se do toho pustit:

Nejprve si očistíme stonky rebarbory a oloupeme je. Pořádně opláchneme pod studenou vodou a necháme na utěrce pořádně okapat.

Osušenou rebarboru nakrájíme na drobné kousky a zalijeme trochou vody, dokud se nerozvaří. Rebarboru lze i rozmixovat, pokud vám nešmakuje po kouskách.

Do takto připravené směsi přidáme cukr, já osobně mám raději limetkovou než citrónovou šťávu a několik lžic sušené levandule.

Vše uvaříme, dokud marmeláda pořádně nezhoustne.

Celou směs průběžně míchejte a průběžně sbírejte vzniklou pěnu. U želírovacího cukru bude marmeláda mnohem tužší, tak s tím nezapomeňte malinko počítat.

Hmotu ještě horkou sléváme do připravených skleniček, zavíčkujeme a necháme dnem vzhůru vychladnout.

Zdroj Foto: 1