Rebarborový koláč s jahodami

rebarborovykolacsjahodami

 

Jahodová sezóna sice ještě nezačala a ještě si na ní nějaký ten čas počkáme, ale o rebarboře to už říci nemůže. Právě začíná na záhonku krásně růst a rozrůstat se, tak proč nevyzkoušet něco nového a netradičního, a tak trochu začít kouzlit u rozpálené trouby? Už jste někdy zkoušely na vrch koláče zkombinovat rebarboru a jahody? Pokud ne, tak to určitě vyzkoušejte! Kombinace těchto dvou surovin je naprosto geniální!

 

A co všechno budete potřebovat na tento jahodový koláč s rebarborou?

100 g hladké mouky

80 g hrubé mouky

100 g cukru krupice

200 ml bílého jogurtu

5 lžic oleje

5 vajec

2 vanilkové cukry

½ kypřícího prášku do pečiva

250 g jahod

250 g rebarbory

 

Ovšem dříve, než se pustíme do samotného postupu a přípravy koláče, musíme si nejprve nachystat rebarboru. (Taková drobná rada pro všechny hospodyňky, jež pracují s rebarborou poprvé.)

Rebarboru nejprve zbavíme vrchní části stonků a zbytků řapíků, a lehce je odkrojíme. Takto získané holé stonky důkladně oloupeme a nakrájíme přibližně na centimetrové kostičky. Na přípravu koláčů nemusíme rebarboru nijak předem vařit, lze ji použít i syrovou.

 

A nyní už se můžeme pustit do samotného koláče…

 

V míse důkladně promícháme jogurt, 2 vejce, 3 žloutky, všechen cukr krystal, plus jeden vanilkový. Do této hmoty zašleháme opatrně 5 lžic oleje a postupně přidáváme předem prosátou hladkou a hrubou mouku smíchanou s kypřícím práškem. Z těchto surovin vypracujeme hladké, tekuté těsto bez hrudek.

Do koláčové formy, vymazané tukem a vysypané buď hrubou moukou nebo přesátou strouhankou, nalijeme a rovnoměrně rozprostřeme těsto, na které naskládáme kousky jahod a rebarbory.

Mezitím v jiné míse ze 3 bílků a 1 vanilkového cukru vyšleháme tuhý sníh, který pomocí stěrky rozprostřeme po celém koláči. Vrch koláče můžeme dozdobit kousky jahod, rebarbory, a ještě trochu zasypat cukrem.

Koláč pečeme v předem vyhřáté troubě na 180 stupňů přibližně tři čtvrtě hodiny. Necháme vychladnout a posypeme moučkovým cukrem.