Radčina kuchařka bez lepku- Slavnosti – se  spoustou rad a receptů i bez mléka a vajec

od Nikola Jaroschová
   3 minuty čtení

Lámete si hlavu, co dobrého může vaše dítě či váš partner pokud má bezlepkovou či bezlaktózovou dietu? Dozvěděli jste se právě tuto diagnózu a nevíte, jak s touto informací naložit a co si vlastně počít? Radka Vrzalová, zkušená lektorka kurzů pro různá dietní omezení vydává svou třetí knihu s názvem Radčina kuchařka bez lepku- Slavnosti a rozhodně vám s tímto problémem pomůže. 

V této knize vás čeká 120 nových receptů pro bezlepkové stravování pro vaši slavnostní tabuli. Hned na začátku naleznete návod, jak s knihou vlastně pracovat, jaké piktogramy jsou v knihy použity, pomocí niž se vám bude lépe orientovat a vařit, dále různé rady, nápady, co si pořídit, zakoupit, případně čeho se třeba vyvarovat. Každá slavnost je uvedena krátkým textem, co třeba lze připravit dobrého, dále mnoho receptů s podrobným seznamem surovin a návodem, jak na to a bohatá fotogalerie, při které se vám budou sbíhat sliny, aniž byste si uvědomily, že v receptu něco chybí. Na konci receptu je uveden i tip, jak daný recept ozvláštnit i pro vegany a jiné.

Slova autorky:

„Původně neskutečný rodinný problém se stal obrovským koněm.“

Bezlepkovými, bezvaječnými, bezmléčnými, bezlaktózovými surovinami docílíte úžasných výsledků.

Recepty jsou řazeny pro různé významné chvíle od ledna až do prosince. Jako jsou např. nečekané návštěvy, Masopust, Valentýn, Velikonoce, různé dětské oslavy narozenin, svatba, grilování, Halloween, ale třeba Vánoce a Silvestr. Ať už jsou to sladké dobroty, tak i různé slané pohoštění. Jaké dobroty si podle této kuchařky můžete uvařit? Jsou to především klasické dorty, tradiční českou i zahraniční kuchyni, slané i sladké dobroty jen tak pro pohoštění. Pomocí těchto receptů si můžete připravit prakticky cokoli, na co si vzpomenete.

S touto problematikou jsem se setkala teprve nedávno u svého mladšího syna. Vždy jsem si takové recepty pouze přečetla a nijak nad nimi nepřemýšlela. Až se to týká naší rodiny, vidím to najednou úplně jinak. První pokusy s bezlepkovou a bezlaktózovou dietou byly zoufalé. První upečený chléb z bezlepkové mouky letěl opravdu do koše. Bezlepková dieta se nám naštěstí nepotvrdila, ale intolerance laktózy ano. Mám za sebou i první bezlepkové vánoční cukroví a musím říci, že se mě povedlo. Po první zkušenosti s chlebem jsem měla obavy. Naštěstí zbytečné. Perníčky i linecké synovi moc chutnají. Prošla jsem si řadu supermarketů a i menších obchodů a zorientovala se v nabídce různých produktů a surovin na pečení a vaření. Musím říci, že nabídka je docela velká. Jediné, co může trápit rodinu s těmito dietami je především vysoká cena potravin.

Tato kuchařka je naprosto úžasná a doporučila bych ji všem, co mají různá dietní omezení, ale i těm, kteří chtějí pouze změnu ve svém stravování a není jim lhostejné, co konzumují.

Ukázka z knihy:

Recept na Linecké pohankové sušenky

Jelikož už adventní čas začal, tento recept je pro toto období ideální.

Co budeme potřebovat?

300 g hladké pohankové mouky, 80 g moučkového cukru, špetka soli, špetka pravé vanilky, kůra z jednoho citrónu, 1 celé vejce + 1 žloutek, 1 čajová lžička citronové šťávy, 1/2 kávové lžičky xantanu či guaru, 170 g tuku Alsan nastrouhaného zastudena, meruňkový džem, čokoládová poleva

Postup:

Mouku smícháme s cukrem, solí, vanilkou a citronovou kůrou. Přidáme vejce a žloutek, citronovou šťávu, xantan a tuk a rychle uhněteme vláčné těsto. Necháme v lednici odpočinout do druhého dne zabalené v potravinářské folii.

Druhý den vyválíme těsto na moukou posypaném vále na výšku asi 0,5 cm a vykrajujeme pomoučněným vykrajovátkem požadované tvary. Pečeme na pečícím papíře při teplotě 170 C asi 12 minut. Necháme vychladnout. Druhý den promažeme marmeládou, zdobíme čokoládou.

Radka Vrzalová – původním vzděláním potravinový technolog, nemoc její dcery jí dovedla k dietnímu vaření, pracovala pro web www.proalergiky.cz, v Roce 2015 vydala svou první kuchařku Radčina kuchařka bez lepku s podtitulem Se spoustou rad a receptů i bez mléka a vajec, o dva roky později vyšel její druhý díl. Po rodičovské dovolené nastoupila k českému potravinářskému  řetězci a pracovala jako technolog lahůdkářské  výroby, později jako manažer kvality a prodeje.  Od roku 2015 pořádá kurzy pečení a vaření bez lepku, mléka a jiných alergenů.

Autor: Radka Vrzalová

Edice: Zdraví a životní styl

Vydáno: 2019, Vydala Grada, Praha

Počet stran: 320

Vazba knihy: pevná

ISBN: 978-80-247-3187-2

Související články