Těsto z mozzarelly a banánů? Bez špetky mouky! Se šťavnatou makovou náplní? Neumím si představit nic jiného. A nemusíte mít ani slabost pro záviny, banány a mák. Už jen ten nápad – banánové těsto z hmoty, do které byste to neřekli, a s famózní meruňkovo tvarohovou a makovou náplní. Půjčíme si recept, co říkáte?
Je těžké vybrat z Voňavého Inspiromatu Kačky Tiché ten nejlepší recept. Šlo to ztuha a moje chutě se měnily asi jako se tak ženám po celý měsíc mění. Ale slabost pro sladkosti zůstává, jen jsem se potácela mezi hebkými malinovými pěnami, čokoládovými recepty a tímto banánovým.
Nakonec zvítězil, protože mi přijde nejzajímavější.
Autorka slibuje, že je hotový do 30 minut.
Těsto:
2 zralé banány
2 vejce
1 mozzarella
dle chuti xylitol (sladidlo, já ráda používám stévii a nebráním se ani hnědému cukru, který vše ovoní karamelem)
Náplň:
mák
hrst nesířených sušených meruněk
1 tučný tvaroh
1 lžíce xylitolu
hrst rozinek
Postup:
Troubu předehřejeme na 190 °C. Suroviny na korpus rozmixujeme a nalijeme na pečící papír. Pečeme cca 12 minut. Mezitím smícháme suroviny na náplň. Vyndáme placku a potřeme ji náplní. Pomocí papíru zavineme, nebo jen z každé strany přehneme. S plackou jde krásně pracovat. Pečeme ještě 15 minutek. Dokonalost sama, co říkáte?
O Voňavém Inspiromatu Kačky Tiché
Tento banánový zázrak je také dokonalou ukázkou o čem recepty Kačky Tiché jsou. O pečení bez zbytečné mouky, o nápadech, o využití přirozených chutí. S ingrediencemi to nepřehání, pracuje rychle. A fígl tkví právě v tom banánovém závinu. Mnoho bezmoučných receptů jde různě předpéct a teprve poté pracovat se zpola upečenou zcelenou hmotou. Tak můžete udělat nejen záviny, ale i nudle, závitky, jiné tvary, které byste přímo „nasyrovo“ nikdy neupekli.
Paráda pro každého, kdo rád mlsá, chce vyzkoušet veganské, vegetariánské recepty – ulehčit si od cukru, laktózy nebo lepku. Inspiromat jako vyšitý!
Vydalo nakladatelství IFP Publishing, 2018, www.ifp-publishing.cz