Celerová polévka, co zahřeje…

od Nikola Jaroschová
   3 minuty čtení
Naší babičce se na zahradě urodilo nečekaně moc celeru. Zima se blíží ke konci, ve sklepě máme ještě pěkné zásoby, tak ho na všechny způsoby zpracováváme. A tohle je jeden ze způsobů, jak ho zpracovat větší množství a ještě si přitom báječně pochutnat!

Tahle polévka nadchne i zaryté odmítače celeru. Chuť brambor a mrkve ho báječně doplní, rostlinná smetana skvěle zjemní. Základ je mít dobrý domácí zeleninový vývar. Jak říkávala moje babička, vývar je prostě grunt! Stačí doma posbírat zbytky zeleniny, odkrojky z květáku, řepy, mrkve a cca hodinu vařit – čím déle, tím lépe! A vývar je hotový. Pokud jste v časovém presu, dá se ve zdravých výživách a některých větších obchodech koupit zeleninový bujón, který je bez různých chemických driáků a poskytne i vaší polévce ten správný šmrnc!

Pár slov ke zdraví…

Celer má své typické aroma. Mohou za to jeho éterické oleje, které chrání celer před plísněmi a různými škůdci. Pokud tuto zeleninu sníme, začnou se tyto látky v trávicím traktu uvolňovat a začnou působit v ústech, v žaludku, ve střevech. Tím aktivuje celer své antibakteriální účinky, které působí blahodárně na naše tělo – ochrana a desinfekce nejen celého trávicího ústrojí, ale i dalších částí našeho organismu. Velký obsah vitamínů a minerálů také výborně posiluje naši imunitu. A pánové, pozor! Celer je skvělé afrodiziakum…

8 porcí – 45 minut

Ingredience

  • 2 větší bulvy celeru
  • 1 větší cibule
  • 5 brambor
  • 2 velké mrkve
  • 2 lžíce přepuštěného másla / olivového oleje
  • 1 stroužek česneku
  • 1 l zeleninového vývaru
  • hrst ovesných vloček
  • 2 lžíce lahůdkového droždí (nahradíte kořením dle vaší chuti)
  • 150 ml rostlinné smetany ( ovesná, mandlová, lze nahradit kvalitní kravskou)
  • špetka muškátového oříšku
  • 1 lžíce sojové omáčky Shoyu
  • pepř, sůl podle chuti

Postup

1.
Rozehřejeme si lžíci olivového oleje, na kterém osmahneme nakrájenou cibulku. Přidáme zbytek nakrájené zeleniny, vloček a chvilku restujeme.

2.
Zalijeme horkým vývarem, připadně si v horké vodě rozpustíme zeleninový bujón a tím zalijeme zeleninu. Necháme cca půl hodiny vařit, dokud není zelenina měkká.

3.
Zeleninu rozmixujeme na hladkou kaši tyčovým mixérem a zalijeme rostlinnou smetanou. Pokud je směs hodně řídká, přidáme pár vloček, pokud hustá, přidáme ještě trochu horké vody. Okořeníme a minutu povaříme k prolnutí chutí.

4.
Polévku podáváme s krutónky z opečeného tofu, s nakrájenými kousky žitného chleba nebo jen tak samotnou, abyste pořádně vychutnali tu báječnou chuť!

Související články