Dvojitý mandlový koláč s kořením a kopcem šlehačky

od Nikola Jaroschová
   < 1 minuta čtení

Mandle patří k vánocům. Stejně tak všechno to parádní koření. Dvojitý mandlový koláč vyniká právě tou křupavostí a kořeněnou chutí mísenou s lahodností právě ušlehané šlehačky. Jeho náplň trošku připomíná florentýnky, které se v této kapitole také naučíme. Báječný koláček, který hravě nahradí vánoční cukroví, když se vám ho zrovna nebude chtít péct, nebo ho oceníte na firemním večírku nebo vaše děti ve škole, na všech těch akcích, kdy „kdo co donese, to se bude jíst“. Vyfiknete se něčím jiným než jsou linecké hvězdičky s marmeládou. A ještě si ukrátíte adventní čas.

200 g změklého másla

200 g moučkového cukru

400 g hladké mouky

1 lžička citronové kůry

Náplň

100 ml smetany

50 g cukru

5 lžic medu

200 g mandlových lupínků

Na půl lžičky mletého badyánu, hřebíčku a skořice

Náplň do koláče připravíme jako první, protože musí zchladnout. Svaříme smetanu s cukrem a přidáme med a mandlové lupínky. Hmota by měla mít tužší konzistenci, aby na koláči hezky držela jako náplň. Poté zpracujeme těsto, do měkkého másla postupně zpracujeme cukr, citronovou kůru a mouku a dva žloutky.

Těsto necháme chvíli odpočinout a pak z něj vyválíme dvě placky. Do kulaté formy vložíme první díl, poklademe zchladlou náplní a potom přikryjeme druhou částí těsta, propícháme vidličkou a dáme péct. 170 stupňů a 40 minut by se mělo postarat o báječný voňavý výsledek.

Podáváme se šlehačkou a ještě lépe se šlehačkou, do které zašleháme trošku vaječného likéru.

Zdroj Foto: Pixabay

Související články