Mám ráda lehounké koláče a protože mi kluci chtěli upéct dort, vrhli jsme se na hruškový cheescake. Je lahodný, ovocný, slaďounký a moc dobrý! Skvělá alternativa k dortům, které jsou plné krémů a šlehačky.
Suroviny
Krém
- 400 g Ricotty
- 3 hrušky
- 400 g neochucené Lučiny (jakýkoli smetanový sýr)
- 100 g třtinového moučkového cukru (třtinový cukr si nasekáte tyčovým mixérem)
- 4 lžíce datlového sirupu
- 3 vajíčka
- 1/4 lžičky zrníček z vanilky
- kůra z bio citrónu
Korpus
- 250 g máslových sušenek
- 100 g másla
- 50 g vlašských ořechů
Postup
Vymažte si dortovou formu máslem. Vezměte sušenky a rozmixujte je na prášek (zvládne i tyčový mixér nebo palička na maso :)). Přidejte i namleté vlašské ořechy a smíchejte dohromady s povoleným máslem. Až budete mít těsto spojené v hmotu, postupně vtlačujte do dortové formy a ještě upěchujte skleničkou, ať je korpus co nejtenčí.
Hrušky oškrábejte, vykrájejte a nakrájejte na tenké plátky. Postupně jimi pokryjte celý korpus.
Pak umixujte všechny suroviny na krém a vzniklou směs vlijte na korpus. Vložte do vyhřáté trouby na 140 stupňů a pečte přibližně 70 minut. Okraje musí být trochu do hněda a prostředek koláče se musí mírně třást. Pak můžete vyndat z trouby a nechat vychladnout.
Vršek dortu jsem ozdobila datlovým sirupem, kterým jsem namalovala spirálu a špejlí protáhla do stran. Můžete dozdobit mraženým nebo čerstvým ovocem, co máte doma.