Jedno křehké cukroví z pohankové a celozrnné mouky. Je tak křehké, že se vám bude rozpouštět na jazyku! Voní vanilkou a po snězení doznívá příjemná nakyslá chuť citrónu – to musíte zkusit 😉
- 250 g másla
- kůra z jednoho bio citrónu
- 110 g třtinového moučkového cukru (vyrobíte pomocí nožového mixéru z běžného třtinového cukru)
- vanilková semínka nebo vanilkový extrakt
- 2 žloutky
- 200 g pohankové mouky
- 150 g špaldové celozrnné mouky
- marmeláda na plnění (rybízová)
Máslo rozmixujte se žloutky, moučkovým cukrem a citronovou kůrou. Přidejte mouku a vanilková semínka a propracujte. Zabalte těsto do fólie a nechte v lednici uležet do druhého dne.
Předehřejte troubu na 150 stupňů. Těsto válejte mezi rozstřiženými pytlíky – tak se vám nebude lepit na váleček a nemusíte podsypávat moukou. Válejte do tloušťky 3 – 4 mm. Vykrajujte různé tvary, do každého druhého kousku můžeme vykrojit ve středu otvor. Vykrájené tvary dejte na plech potažený pečícím papírem. Jakmile se cukroví rozvoní a kraje začnou růžovět, vyndejte z trouby a nechte dojít na pekáči.