Už týden za mnou chodil Mireček, jestli bych mu udělala lívance, že má na ně obrovskou chuť. A protože teď v zimě nás občas potrápí rýma a kašel, kravské mléko, které hodně zahleňuje, jsem jim dávat nechtěla. A tak jsem experimentovala…
Prvním krokem bylo tedy najít dobrou tekutou náhradu. Naštěstí jsem v ledničce objevila zbytek kokosového nápoje, co si přidávám do ranních kaší a nápad byl na světě. Ta výsledná chuť exotiky za to opravdu stála!
Druhým krokem byla náhrada obyčejné pšeničné mouky za pro mě přijatelnější špaldu. Směs by určitě šla namíchat i z celozrnné nebo pohankové mouky, která by výsledné chuti dodala určitě další rozměr.
Klukům moc chutnalo, ani v zápalu boje o poslední lívance nepoznali, že jedí jinou, zdravější variantu. A jedna várka pro tři chlapy doma byla zkrátka málo, jak jsem vzápětí zjistila… 🙂
Pár slov ke zdraví…
Mléko a mléčné výrobky obsahují protein kasein. Pravidelná konzumace tohoto proteinu může způsobovat různé zdravotní potíže – zahlenění, zánět dutin a průdušek, ekzémy. Proto je dobré při rýmách a různých dýchacích onemocněních vysadit mléčné výrobky, které jen zhoršují tvorbu hlenu. Stejně se chovají i potraviny s obsahem lepku a sladkosti.
Při těchto onemocněních je dobré ke každému jídlu podávat salát v podobě čerstvé zeleniny, zvýšit příjem ovoce a popíjet vodu s citronem, která pročišťuje dýchací ústrojí.
Ingredience
Na těsto
- 500 ml rostlinného mléka (kokosové, rýžové, ovesné, …)
- 1 vajíčko
- 3 lžíce datlového sirupu
- 300 g špaldové hladké mouky
- 1 kypřící prášek bez fosfátů (prodává DM drogerie)
- špetka soli
- kokosový olej
K podávání
- 2 velká jablka
- hrst vypeckovaných datlí
- lžička skořice
- pár vanilkových semínek