Zbylo mi doma ještě pár mandlí a moji kluci měli opět mlsnou. Dala jsem dohromady tyto dvě informace a začala v kuchyni kouzlit. A jak jsem tak čarovala, řekla jsem si, že to opět zkusím bez cukru a bez lepku. Chvilka napětí při prvním ochutnání… a báječný mandlový dort byl na světě!
Tento dort je úžasný v tom, že se skládá převážně z mandlí, které jsou doslova nabité vitamíny a minerály. Pokud by se Vám zdála tato položka trošku dražší, nesmutněte. Já například nakupuji výhodná balení oříšků přes eshop. Kupuji oříšky, semínka přibližně po kile až dvou, mám svoji zásobu a ušetřím spoustu peněz, kdy malý balíček mandlí stojí v naší místní prodejně k šedesáti korunám! No a pokud máte raději jiné ořechy, doporučuji experimentovat – nahraďte je vlašskými, pekanovými, pistáciovými a uvidíte, co vykouzlíte Vy 🙂 Na trošku podobný dort chodil můj manžel do Ikey – ten je sice trochu sladší, ale tento je domácí a proto je i lepší – je zkrátka Váš.
Pár slov ke zdraví…
Mandle bojují s krevním tlakem a snižují hodnoty špatného cholesterolu. Obsahují totiž vysoké množství hořčíku, kdy jeho nedostatek bývá spojován s vysokým krevním tlakem. Mandle také zvyšují pocit sytosti, protože obsahují hodně bílkovin a vlákniny a pomáhají při hubnutí. 10 – 15 % kalorií, které mandle obsahují, se totiž v trávicím traktu vůbec nevstřebává.
15 minut příprava + 20 minut pečení
Ingredience
Na těsto
-
200 g mandlí (neloupané)
-
5 bílků
-
2 velké lžíce medu (podle potřeby můžete i více)
-
5 lžic pohankové mouky (může být i rýžová, kukuřičná, špaldová,..)
Na krém
-
200 ml smetany ke šlehání
-
? hrnku datlového sirupu (můžete nahradit rýžovým, javorovým,..)
-
5 žloutků
-
150 g změklého másla
Posypka
-
100 g mandlových plátků