Otepluje se, tak proč si nezkusit vyrobit třeba osvěžující domácí „mátovou“ zmrzlinu…
375 ml plnotučného mléka
375 ml smetany ke šlehání
150 g cukru
5 žloutků
80 g čerstvé máty
100 g hořké čokolády
špetka soli
V hrnci smíchejte mléko, cukru a 1/2 smetany a přidejte špetku soli. Za stálého míchání zahřívejte, dokud se cukr úplně nerozpustí a směs je horká.
Z omyté a osušené máty otrhejte lístky, vložte do mléčné směsi a nechte louhovat asi hodinu. Poté snítky vyjměte a vymačkejte a znovu celou směs zahřejte
Zbylou smetanu nalijte to větší mísy. V další míse pořádně rozmíchejte žloutky a za stálého šlehání k nim postupně přilévejte mátové mléko. Poté vraťte směs zpět do hrnce a na mírném ohni zahřívejte do zhoustnutí. Správná konzistence je, když stěrku pokrývá hustá směs, ve které zůstává po vašem prstu cestička. Tak poznáte, že máte hotovo.
Přes hustý cedník, který zachytí případné kousky sražených žloutků, nalijte směs ke zbytku smetany, promíchejte a nechte vychladnout, nejlépe v lednici.
Směs vlijte do zmrzlinovače a zapněte. Mezitím nasekejte čokoládu a ke konci programu přisypte k téměř hotové zmrzlině.
Zdroj Foto: 1