Nudle s lososem

od Nikola Jaroschová
   2 minuty čtení
Vařím hrozně ráda. Ale někdy je to dopoledne tak uspěchané, děti Vám visí na nohou, potřebujete doma dodělat nějakou práci… a pak přijde přímo božská nabídka. Dnes vaří manžel! Nemusíte se o nic starat, dostanete naservírováno až pod nos. Tyhle obědové chvilky jsou nejlepší!

Můj muž rád bere inspiraci ve vietnamské kuchyni, která je plná zeleniny, ryb a zajímavých vůní. Zkuste si sehnat ústřicovou omáčku, která dodá Vašim jídlům nový chuťový rozměr. Můžete jí samozřejmě vynechat, použijte ale různé druhy koření k doladění chuti. Výborné je například Čínské koření od Grešíka nebo jiné směsi od Sonnetoru. Také zázvor dodává pokrmu příjemně štiplavou chuť, kvůli které stojí za to trochu experimentvat.

Recept je rychlý a jednoduchý, třeba bude inspirovat i Vaše drahé polovičky k vaření. Je to příjemný relax!

Pár slov ke zdraví…

Zázvor má pozitivní účinky na náš trávicí trakt – potlačuje pálení žáhy a nadýmání, podporuje chuť k jídlu. Je výborný k prevenci proti chřipce a nachlazení, pomáhá proti nevolnosti a migréně. V zimě krásně prohřeje celé tělo a dokonce působí i jako afrodiziakum. Zázvor je takové přírodní antibiotikum, které stojí za to zařadit do naší kuchyně.

4 porce – 15 minut

Ingredience

  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžíce olivového oleje
  • zázvor velikosti palce
  • 1 paprika
  • ? lilku
  • ? brokolice
  • 200 g lososa
  • ? pórku
  • hrst zelených oliv
  • 180 g klíčků mungo
  • hrst hub (hlíva, shitake,..)
  • 250 bezvaječných nudlí
  • 1 lžíce sojové omáčky Shoyu
  • 2 lžíce ústřicové omáčky
  • sůl a pepř dle chuti

Postup

1.
Nejprve si minimálně na hodinu namočíme houby do vody, čím déle, tím lépe. Rozehřejeme olej na pánvi, nakrájíme česnek na plátky a zázvor na velmi tenké nudličky. Obojí osmahneme na oleji do zlatova. Přidáme zbylou zeleninu a lososa nakrájené na kousky, houby, osolíme, opepříme a přidáme sojovou a ústřicovou omáčku. Na mírném plameni dusíme do změknutí.

2.
Uvaříme těstoviny dle návodu na obalu. Ty pak můžeme osmahnout na olivovém oleji s kapkou sojové omáčky.

3.
Můžeme podávat, dobrou chuť!

Související články