Ke quinoe se většina z nás zatím staví s nedůvěrou. Neví, jak ji dochutit, aby byla dobrá, s čím ji podávat, prostě jak s ní naložit… Tato kombinace vás ale dostane! Houbovo-špenátová směs, kterou krásně doplňuje sladká řepa, vynikne s mírně nakyslou zálivkou, kde tou poslední tečkou je restované tofu na medu. Spousta chutí, které dohromady tvoří skvělé jídlo.
Čekala jsem, jak se k tomuhle jídlu postaví moji kluci, ale výsledek mě mile překvapil! Oba baštili, až se jim dělaly boule za ušima a manžel si dokonce přidal! Takže quinoe třikrát zdar! – a můžeme jí zařadit na náš jídelníček.
Pár slov ke zdraví…
Quinoa je jedna z nejstarších obilovin pocházející z Jižní Ameriky. Je to vysoce výživná potravina a jedna z jejích hlavních předností je její bílkovinné složení. Jsou v ní zastoupeny téměr všechny dostupné proteiny, takže pro vegetariány a vegany je to velmi hodnotná potravina. Má vysoký podíl horčíku a vitamínu B2, proto prospívá lidem, kteří trpí na migrény. Je to jedna z nejbohatších potravin na železo. Napomáhá při snižování krevního tlaku, při diabetu a při rakovině tlustého střeva. Je to zkrátka superpotravina, se kterou se vyplatí si občas obohatit jídelníček.
4 porce – 30 minut
Ingredience
Quinoa
-
120 g quinoy
-
? litru vody
-
1 lžíce sojové omáčky Shoyu
-
1 červená řepa
-
větší hrst sušených lesních hub (můžete nahradit žampiony)
-
2 stroužky česneku
-
1 lžička kurkumy
-
2 lžíce olivového oleje
-
4 lžíce jablečného octa
-
80 g baby špenátu
Zálivka
-
250 ml vody
-
3 lžíce olivového oleje
-
1 lžíce jablečného octa
-
2 lžíce medu
-
? lžičky kurkumy
Tofu
-
2 balíčky uzeného tofu
-
1 lžíce medu
-
1 lžíce agáve sirupu