Suroviny:
přibližně 1 600 g rebarbory
5 květů černého bezu
1 balíček Gelfixu Klasik 1:1 od Dr. Oetkera
1000 g krystalového cukru
Postup:
Rebarboru si očistíme, oloupeme a nakrájíme na malé kousky, které rozmixujeme a vzniklou šťávu přelisujeme přes cedník. Květy černého bezu opláchneme a kvítka otrháme.
Do velkého hrnce nalijeme šťávu z rebarbory a přidáme Gelfix smíchaný s 2 polévkovými lžícemi cukru. Za stálého míchání vaříme asi jednu minutu. Přisypeme zbytek cukru a celou směs přivedeme k varu. Vaříme dále minimálně pět minut.
A jak zjistíme, že máme uvařeno? Stačí na talířek kápnout jednu až dvě kávové lžičky právě svařeného želé. Pokud je po vychladnutí maličko tuhé, vmícháme ještě dvě zarovnané kávové lžičky kyseliny citrónové, jinak necháme tak jak je.
Pokud se na povrchu utvořila pěna, můžete ji odebrat, a vmíchat otrhaná kvítka bezu. Takto vytvořeným želé plníme skleničky až po okraj. Dobře uzavřeme a obrátíme dnem vzhůru, dokud nevychladne.
Zdroj Foto: 1