Jahodová sezóna sice ještě nezačala a ještě si na ní nějaký ten čas počkáme, ale o rebarboře to už říci nemůže. Právě začíná na záhonku krásně růst a rozrůstat se, tak proč nevyzkoušet něco nového a netradičního, a tak trochu začít kouzlit u rozpálené trouby? Už jste někdy zkoušely na vrch koláče zkombinovat rebarboru a jahody? Pokud ne, tak to určitě vyzkoušejte! Kombinace těchto dvou surovin je naprosto geniální!
A co všechno budete potřebovat na tento jahodový koláč s rebarborou?
100 g hladké mouky
80 g hrubé mouky
100 g cukru krupice
200 ml bílého jogurtu
5 lžic oleje
5 vajec
2 vanilkové cukry
½ kypřícího prášku do pečiva
250 g jahod
250 g rebarbory
Ovšem dříve, než se pustíme do samotného postupu a přípravy koláče, musíme si nejprve nachystat rebarboru. (Taková drobná rada pro všechny hospodyňky, jež pracují s rebarborou poprvé.)
Rebarboru nejprve zbavíme vrchní části stonků a zbytků řapíků, a lehce je odkrojíme. Takto získané holé stonky důkladně oloupeme a nakrájíme přibližně na centimetrové kostičky. Na přípravu koláčů nemusíme rebarboru nijak předem vařit, lze ji použít i syrovou.
A nyní už se můžeme pustit do samotného koláče…
V míse důkladně promícháme jogurt, 2 vejce, 3 žloutky, všechen cukr krystal, plus jeden vanilkový. Do této hmoty zašleháme opatrně 5 lžic oleje a postupně přidáváme předem prosátou hladkou a hrubou mouku smíchanou s kypřícím práškem. Z těchto surovin vypracujeme hladké, tekuté těsto bez hrudek.
Do koláčové formy, vymazané tukem a vysypané buď hrubou moukou nebo přesátou strouhankou, nalijeme a rovnoměrně rozprostřeme těsto, na které naskládáme kousky jahod a rebarbory.
Mezitím v jiné míse ze 3 bílků a 1 vanilkového cukru vyšleháme tuhý sníh, který pomocí stěrky rozprostřeme po celém koláči. Vrch koláče můžeme dozdobit kousky jahod, rebarbory, a ještě trochu zasypat cukrem.
Koláč pečeme v předem vyhřáté troubě na 180 stupňů přibližně tři čtvrtě hodiny. Necháme vychladnout a posypeme moučkovým cukrem.