Skořicoví šneci

od Nikola Jaroschová
   < 1 minuta čtení

Suroviny na těsto:

250 g hladká mouka, 250 g polohrubá mouka, 1 ks vejce, sůl, 42 g droždí, 3 lžíce cukr krupice, 2 dl sladká smetany, mléko dle potřeby (cca 1-2 dl)

Suroviny na náplň:

Rozinky, hnědý rum, vanilkový cukr, med, perník, skořice (vše dle chuti a množství)

Suroviny na polevu (kdo nechce nemusí):

150 g moučkový cukr, 2 lžíce vody, 1 lžička hnědého rumu

Postup:

Mouku prosejeme do větší mísy a uděláme uprostřed důlek. Do důlku rozdrobíme droždí, přidáme cukr a vlažné mléko. Necháme vykynout.

Potom vmícháme smetanu, vejce, sůl a vypracujeme těsto, které opět necháme v klidu a teple kynout. Během kynutí nezapomeneme těsto několikrát propracovat.

Vykynuté těsto rozválíme na pomoučněné vále na plát, který potřeme rozehřátým máslem a poté medem. Posypeme rozinkami namočenými v rumu, strouhaným perníkem, skořicí a vanilkovým cukrem.

Stočíme jako roládu a ostrým nožem pokrájíme na plátky přibližně 2 až 3 cm silné. Jejich spodní stranu ponoříme do hladké mouky a vložíme na tukem vymazaný plech v rozestupu asi 4 až 5 cm.

Upečeme dozlatova a vychladlé šnečky potřeme bílou cukrovou polevou, kterou zhotovíme smícháním cukru, horké vody a rumu.

Zdroj Foto: Pixabay

Související články