Suroviny na těsto:
250 g hladká mouka, 250 g polohrubá mouka, 1 ks vejce, sůl, 42 g droždí, 3 lžíce cukr krupice, 2 dl sladká smetany, mléko dle potřeby (cca 1-2 dl)
Suroviny na náplň:
Rozinky, hnědý rum, vanilkový cukr, med, perník, skořice (vše dle chuti a množství)
Suroviny na polevu (kdo nechce nemusí):
150 g moučkový cukr, 2 lžíce vody, 1 lžička hnědého rumu
Postup:
Mouku prosejeme do větší mísy a uděláme uprostřed důlek. Do důlku rozdrobíme droždí, přidáme cukr a vlažné mléko. Necháme vykynout.
Potom vmícháme smetanu, vejce, sůl a vypracujeme těsto, které opět necháme v klidu a teple kynout. Během kynutí nezapomeneme těsto několikrát propracovat.
Vykynuté těsto rozválíme na pomoučněné vále na plát, který potřeme rozehřátým máslem a poté medem. Posypeme rozinkami namočenými v rumu, strouhaným perníkem, skořicí a vanilkovým cukrem.
Stočíme jako roládu a ostrým nožem pokrájíme na plátky přibližně 2 až 3 cm silné. Jejich spodní stranu ponoříme do hladké mouky a vložíme na tukem vymazaný plech v rozestupu asi 4 až 5 cm.
Upečeme dozlatova a vychladlé šnečky potřeme bílou cukrovou polevou, kterou zhotovíme smícháním cukru, horké vody a rumu.
Zdroj Foto: Pixabay