Tohle jídlo u nás sklidilo doma nevídaný úspěch – nebo přesněji hlavně tempeh, který vše doladil do dokonalé chuti a příjemně nás zasytil jako kus pořádného masa.
Co je to vlastně tempeh? Jsou to uvařené sojové boby, které jsou prorostlé ušlechtilou plíšní (podobně jako hermelín) a následnou fermentací vznikne konečný produkt. Vlivem fermentace se sojové boby stanou zdraví prospěšné, protože jsou znehodnoceny antinutriční látky (snižují výživovou hodnotu potravin), zvýší se podíl proteinů, vlákniny
i vitamínů. Tempeh je skvělý zdroj bílkovin (velmi dobrá zpráva pro vegany a vegetariány), vitamínů (hlavně vitamínu B) a probiotik.
Existuje několik druhů – tempeh natural je nutné dochutit (nejlépe marinovat například v sojové omáčce a ve směsi koření) a tepelně upravit. Dále je smažený, marinovaný, já ale nejraději používám uzený, který chutná a voní po oříškách a uzeném 🙂 Může se konzumovat i za studena – – stačí ho přidat do různých salátů, rizot,… Já na něj nedám dopustit v kombinaci s karamelizovaným medem! Dnes jsem ho ale zapekla se zeleninou a opět se nám potvrdilo, že tempeh je výborné zpestření našeho jídelníčku.
Pár slov ke zdraví…
Tempeh bych určitě doporučila při rudekční dietě (pokud chcete zhubnout a nemít hlad), malým dětem, těhotným ženám i sportovcům. Je zde velká výhoda zastoupených bílkovin, nízký glykemický index (to znamená, že dostaneme až později po jídle opět hlad a nebudeme mít ani delší dobu žádnou chuť na sladké!) a význmné množství vitamínu B (prevence aftů, oparů, ekzémů, praských koutků a podobně).
4 porce – 45 minut
Ingredience
-
2 velké cukety
-
1 lžíce olivového oleje
-
1 stroužek česneku
-
1 červená paprika
-
? pórku
-
1 balíček uzeného tempeh
-
1 lžíce datlového sirupu
-
1 špetka bylinkové soli
-
pepř, muškátový oříšek
-
1 lžička červené papriky
-
1 lžička skořice