Úžasná sekaná bez masa

od Nikola Jaroschová
   < 1 minuta čtení

Rostlinné stravování je úžasné! Není vám těžko, jste plní energie, nepotřebujete po obědě šlofíka. Objevíte plno nových chutí a ještě si pochutnáte. Můj manžel mi řekl, že to chutná, jako by tam maso bylo. Tak to zkuste 😉

Ingredience
  • 1 hrnek červené čočky
  • 1 hrnek nasekaných mandlí
  • 1 hrnek namletých ovesných vloček
  • 1 hrnek nastrouhané mrkve
  • 1 hrnek nastrouhaného celeru
  • 1 hrnek nakrájené cibule
  • 3 stroužky nakrájeného česneku
  • hrst rozinek
  • 1 nastrouhané jablko
  • pepř, sůl, koření
  • lahůdkové droždí
  • 1/2 lžičky tymiánu
  • 2 lžíce olivového oleje
  • švestková povidla nebo jiná marmeláda
Postup

Propláchneme červenou čočku, zalijeme vodou 1:2 a 10 minut vaříme. Přikryjeme pokličkou a necháme alespoň 5 minut dojít. Můžete při vaření přidat i mořskou řasu Kombu, navýšíte tak v čočce počet minerálů a vitamínů.

V pánvičce na olivovém oleji orestujeme cibuli s česnekem a přidáme nastrouhanou zeleninu. Chvilku restujeme a vložíme rozinky a jablko. Pár minut podusíme a přendáme do větší mísy. Přidáme uvařenou čočku, ovesné vločky, mandle, pepř, sůl, tymián, koření (co máte doma – já dala koření na mleté maso, můžete přidat grilovací koření, provensálské, bylinky, …) a lahůdkové droždí – tím nešetřete, dodá to ten správný šmak.

Směs promíchejte, pokud vám nebude lepit, můžete přidat namočená chia semínka. Vymažte si obdélníkovou formu (srnčí hřbet, chlebovou, skleněnou obdélníkovou) olivovým olejem, vysypte hrubou moukou a vložte sekanou. Vlhkýma rukama uhlaďte a potřete vršek povidly ve vrstvě cca 0,5 cm. Vložte do trouby a pečte na 180 stupňů 45 minut.

Sekanou nechte vychladnout a krájejte přímo ve formě. Pokud byste sekanou vyklopily, povidla by se vám přilepila na podložku.

Podávala jsem s domácím bramborovým salátem, kde místo majonézy byla domácí sojanéza (recept zde).

Související články