Višňový čokoládový koláč

od Nikola Jaroschová
   < 1 minuta čtení

Višně mi nikdy nechutnaly – byly na mě moc kyselé a tak jsem na jídlo i na pečení preferovala třešně. Až minulý rok jsem z nich zkusila něco upéct a žasla jsem! Jejich nakyslá chuť krásně vynikne ve sladkém koláči a vy upečete něco absolutně úžasného. Do tohoto receptu jsem přidala i hořkou čokoládu s vysokým procentem kakaa – teď zavřete oči a představte si to spojení chutí – sladká, kyselá, hořká. Celek je úžasný, to vám zaručuji!

IMG_0919n.JPG

Ingredience

(dortová forma)

  • 4 lžíce kakaa (používám nepražené, víc vynikne)
  • 200 g oleje nebo přepuštěného másla (ghí)
  • 100 g kokosového cukru
  • 2 vejce (rozmačkaný banán)
  • 200 g mouky (smíchala jsem celozrnnou špaldovou, jáhlovou a pohankovou)
  • 1 kypřící prášek
  • 200 ml rostlinného mléka (použila jsem čokoládové sójové)
  • 4 hrsti vypeckovaných višní
  • 100 g hořké čokolády na vaření
Postup

Smícháme kakao, olej, cukr, vejce, mouku, kypřící prášek a mléko dohromady. Mixujeme do hladké hmoty. Nalijeme do vymazané dortové formy, poklademe vypeckovanými višněmi a přidáme kousky čokolády. Pečeme na 160 stupňů (horkovzdušná trouba) nebo na 180 stupňů přibližně 30 minut – dokud se těsto nepřestane lepit na špejli. Můžeme posypat moučkovým třtinovým cukrem a podáváme – já sama mám nejraději ještě vlažný koláč, když je čokoláda ještě trochu rozteklá. Dobrou chuť!

Související články