Zelňaček je spousta, moc dobrá je i ta česká, ale já se chci s vámi dnes podělit o svůj vlastní, maďarský recept. Když jsem tuto poléku udělala poprvé, vnoučata po ní skočila a na mě nezbyla ani kapička. Od té doby jsem dala recept všem svým kamarádkám, které si ho nemohou vynachválit! Zelňačka může sloužit jako polévka před hlavním jídlem, ale nebojte se ji servírovat i jako hlavní chod s rohlíkem nebo chlebem. Je to skutečně výživné jídlo, takže se skvěle hodí pro velké jedlíky. Podívejme se na, jak tuto pochoutku udělat třeba na slavnostní večeři:
Recept pro 4 osoby:
- 50 dkg kysaného zelí
- cca 30 dkg oloupaných a nadrobno nakrájených brambor
- 2 nožičky klobásy (já preferuji čabajku, ale můžete použít i jinou, vaši oblíbenou)
- 1 velká cibule
- 4 stroužky česneku
- 2 bobkové listy
- 6 kuliček nového koření
- špetka drceného kmínu
- kostka masoxu
- 2 lžíce hladké mouky
- 2 lžíce oleje
- 1 lžíce červené papriky
- trocha majoránky
- 2 lžíce zakysané smetany
- sůl
- troška chilli papriček
Pokrájené kysané zelí vaříme asi v 1,5 litru vody s masoxem a kořením, zvlášť si uvaříme nakrájené brambory. Mezitím si uděláme cibulovou jíšku: na oleji osmahneme cibuli, když začíná dostávat pěknou barvičku, přisypeme hladkou mouku, osmažíme, přidáme červenou papriku, s tou pracujeme rychle, jinak by nám mohla zhořknout. Zalijeme vodou, do hotové jišky následně nadrolíme majoránku a přidáme chilli.
[do_widget id=colormag_featured_posts_slider_widget-24]
Jíšku nalijeme do polévky, přidáme rozetřený česnek a ještě 18-20 minut vaříme na mírném ohni s klobásou nakrájenou na tenké plátky. Zakysanou smetanu přidáváme, až když je polévka na talíři.
TIP: Jíšku si vždy naředím studenou vodou. Poté je krásně hlaďoučká a nedělají se žmolky!
Zkusila jste udělat zelňačku podle Týny? Jak vám chutnala?!
Tvojechvilka.cz