Šípkový sirup – zdraví z přírody

IMG 20190928 102715

Léto už je nekompromisně za námi a podzim s sebou přináší změny v počasí. Chladná rána střídají teplejší odpoledne a náš imunitní systém se musí vyrovnat s těmito výkyvy počasí. Jako prevenci, případně při prvních příznacích nachlazení můžete sáhnout po produktech z naší přírody. Nemusíte hned utíkat do lékárny. Připravte se na zimu výborným šípkovým sirupem. Věřte, že vám bude moc chutnat.

Co k tomu budeme potřebovat? 1 kg čerstvě natrhaných šípků, 1,5 litru vody, 1 kg cukru, 1 lžičku kyseliny citrónové.

Jak vlastně budeme postupovat?

Šípky omyjeme, nadrtíme. Zalijeme je 3/4 litrem studené vody a za občasného míchání vaříme 10 minut. Poté přelijeme přes hrubší plátno. Tekutinu, která vznikne vařením dáme stranou. Šípky vrátíme zpět do hrnce a zalijeme čerstvým 3/4 litrem vody. Opět vaříme 10 minut, zase přelijeme přes hrubší plátno, obě tekutiny, které vzniknou vařením smícháme, přidáme cukr, kyselinu citrónovou a vaříme 10 minut. Necháme vychladnout, přelijeme do lahví a dáme do chladu. Užíváme po lžičkách nebo zředěné vodou. A teď už vás nachlazení rozhodně nepřekvapí.