Večeře jak pro krále. Tak obvykle označujeme stůl plný jídla, na kterém je pečené maso, brambory, těstoviny s omáčkou, rýže s kuřecím stehnem, spousta zeleniny a dalších dobrot. Jenže pravda je, že královna Alžběta by si takhle svou večeři ani náhodou nepředstavovala.
Každý vznešený člověk má nějaké své výsady. A ani královna Alžběta není výjimkou. Jedna z největších žen z historie a nejslavnější žena Velké Británie je v některých ohledech nenapravitelná a dodržuje jistá pravidla, která nikdo a nic nezmění.
Například královská večeře Alžběty II. zkrátka musí vypadat podle jejích představ a ty nejsou nějak jednoduché. Jestli si myslíte, že jídelní tabule je bohatá a rozmanitá, pletete se. Pravdou je, že má hlava Velké Británie poměrně jednoduchou tradici.
Žádné brambory, rýže ani těstoviny
Zdá se to téměř nemožné, ale ano, opravdu královna Alžběta nejí na večeři žádné brambory, těstoviny ani rýži. Důvodem je vysoký obsah sacharidů, který tyto potraviny obsahují. Takže žádnou kaši, omáčky s rýží či těstovinami ani nákypy rozhodně na tabuli neuvidíte.
Další věcí, kterou nikdy Alžběta II. nejí, je česnek a cibule. Tu ovšem nekonzumuje ani k obědu, a dokonce ani zbytek královské rodiny nemá problém s tím se těmto pokrmům vyhýbat. Proč?
Darren McGrady, bývalý královský kuchař, který pracoval v Buckinghamském paláci déle než 15 let, řekl médiím, že jsou podle královské rodiny tyto dvě suroviny příliš aromatické a jsou cítit z dechu.
Kvůli toxinům, které by mohly způsobit alergickou reakci, také Alžběta nejí mušle a ústřice. I když podle všeho, ačkoli jsou tyto pokrmy zakázané, někteří členové je tajně konzumují. Princ Charles údajně ústřice miluje.
Jednou ze zajímavostí je i fakt, že ačkoli královna miluje vajíčka, v její královské lednici byste nikdy nenašli taková, která mají bílou skořápku. Podle Jejího Veličenstva královny Alžběty II. mají totiž vajíčka se skořápkou hnědou mnohem lepší chuť.
Co si tedy na večeři dává?
Možná si říkáte, že výše zmíněnými pokrmy královna vyčerpala veškeré možnosti na to, co si vlastně na večeři může dát. Pravda ale je, že stále zbývá bílé maso a zelenina.
Královna podle celé řady zdrojů miluje večeření v restauracích, kde si dává pravidelně stejná jídla. Zdejší kuchaři už ji znají a vědí přesně, co pro ni k večeři připravit.
Obvykle si Alžběta II. dopřává k večeři rybu, kuře, bažanta nebo další drůbež. K tomu přidá obrovskou porci zeleniny. Miluje podle všeho hrášek, mrkev a kukuřici, a to především dušené nebo na grilu.
Pokud zrovna nevečeří královna ve městě ve svých oblíbených restauracích, dopřává si podobný jídelníček ve svém paláci a později si před spaním dá ještě sklenku ginu, který je jejím oblíbeným nápojem.
Takže až příště budete tvrdit, že jste „povečeřeli jako král“, možná to nebude tak úplně pravda. V případě, že jste si ale před spaním dali rybu a horu zeleniny, královna Alžběta II. by vás pochválila.
Zdroj: Mashed.com
Autor: Shani Maiová