Tvarohový velikonoční beránek

1

Na Velikonoce je zvykem péct beránka. Receptů na ně je nepřeberné množství. Ať už s ořechy, kokosem či tvarohem. Letos jsem pro vás zvolila jeden tvarohový, který jsem už dlouho nedělala. Jedná se o ověřený recept a velice ráda se k němu vrátím. 

Co budeme potřebovat?

250 g másla, 200 pískového cukru, 2 lžíce rumu, 1 vanilkový cukr, 250 g měkkého tvarohu, 3 vejce, 250 g polohrubé mouky, 1/2 prášku do pečiva, nastrouhaná citrónová kůra z chemicky neošetřeného citrónu, tuk na vymazání a hrubá mouka na vysypání beránkové formy, 2 hřebíčky, mašlička.

Jak na to?

Změklé máslo, cukr, vanilkový cukr utřeme do pěny. Přidáme tvaroh a vejce. Nakonec mouku s práškem do pečiva. Vypracujeme vláčné těsto. Vložíme do vymazané a moukou vysypané beránkové formy. Pečeme při 180 C v předehřáté troubě dorůžova asi 1 hodinu. Vyndáme z trouby a necháme chvíli odstát. Později vyklopíme. Dozdobíme mašličkou a hřebíčkem.

Víte něco o jeho historii? Beránky i mazance se pekly tradičně na Bílou sobotu. Jedná se o křesťanský symbol. Beránek byl v židovském náboženství obětním zvířetem a symbolika beránka jako oběti se přenesla i na Ježíše Krista. Beránek připomíná první velikonoční příběh – ten o odchodu Židů z Egypta. Beránek byl totiž posledním jídlem, které Židé jedli, než se vydali na cestu do své země.Tenkrát to nebyl z těsta, ale ten z masa. A protože Ježíši Kristu se často říká Beránek Boží, je beránek, který se na vás usmívá na velikonočním stole, také připomínkou Kristova příběhu.

Receptů je mnoho a každý si vybere takový, jaký mu chutná. Peču ho tradičně každý rok. Bez beránka si Velikonoce vůbec nedokážu představit. Nejraději máme ten třený s citrónovou kůrou. Takže letos určitě vyzkoušejte tento recept. Rozhodně nebudete litovat.

Zdroj:

Informace o beránkovi byly čerpány z knihy Hovory a hrátky se zvyky a svátky, autor Petr Kukal, Jan Vinduška, Portál, 2010, Praha, ISBN 978-80-7367-696-4.

Na Velikonoce je zvykem péct beránka. Receptů na ně je nepřeberné množství. Ať už s ořechy, kokosem či tvarohem. Letos jsem pro vás zvolila jeden tvarohový, který jsem už dlouho nedělala. Jedná se o ověřený recept a velice ráda se k němu vrátím.

Co budeme potřebovat?

250 g másla, 200 pískového cukru, 2 lžíce rumu, 1 vanilkový cukr, 250 g měkkého tvarohu, 3 vejce, 250 g polohrubé mouky, 1/2 prášku do pečiva, nastrouhaná citrónová kůra z chemicky neošetřeného citrónu, tuk na vymazání a hrubá mouka na vysypání beránkové formy, 2 hřebíčky, mašlička.

Jak na to?

Změklé máslo, cukr, vanilkový cukr utřeme do pěny. Přidáme tvaroh a vejce. Nakonec mouku s práškem do pečiva. Vypracujeme vláčné těsto. Vložíme do vymazané a moukou vysypané beránkové formy. Pečeme při 180 C v předehřáté troubě dorůžova asi 1 hodinu. Vyndáme z trouby a necháme chvíli odstát. Později vyklopíme. Dozdobíme mašličkou a hřebíčkem.

Víte něco o jeho historii? Beránky i mazance se pekly tradičně na Bílou sobotu. Jedná se o křesťanský symbol. Beránek byl v židovském náboženství obětním zvířetem a symbolika beránka jako oběti se přenesla i na Ježíše Krista. Beránek připomíná první velikonoční příběh – ten o odchodu Židů z Egypta. Beránek byl totiž posledním jídlem, které Židé jedli, než se vydali na cestu do své země.Tenkrát to nebyl z těsta, ale ten z masa. A protože Ježíši Kristu se často říká Beránek Boží, je beránek, který se na vás usmívá na velikonočním stole, také připomínkou Kristova příběhu.

Receptů je mnoho a každý si vybere takový, jaký mu chutná. Peču ho tradičně každý rok. Bez beránka si Velikonoce vůbec nedokážu představit. Nejraději máme ten třený s citrónovou kůrou. Takže letos určitě vyzkoušejte tento recept. Rozhodně nebudete litovat.

Zdroj:

Informace o beránkovi byly čerpány z knihy Hovory a hrátky se zvyky a svátky, autor Petr Kukal, Jan Vinduška, Portál, 2010, Praha, ISBN 978-80-7367-696-4.