Vanilkové makronky: světový zákusek proti depresi!

kk 1

Makronky je sladká pochoutka z Francie, kterou jakmile jednou ochutnáte, už bez ní nebudete moci žít. V dnešním receptu se podíváme na vanilkové makronky, které se hodí jak na oslavu narozenin, svatbu, promoci, tak i k vánočnímu stolu. Příprava je složitější než u bábovky, ale výsledek stojí za to.

 

Recept na 16 kousků
  • 3/4 hrnku mletých mandlí
  • 1 hrnek moučkového cukru
  • 2 bílky z velkých vajec
  • 1/4 hrnku krupicového cukru
  • 1/2 lžičky vanilkového extraktu

Náplň

  • 60 g změklého másla
  • 1/2 lžičky vanilkového extraktu
  • 1 hrnek prosátého moučkového cukru

 

Makronky jsou oblíbenou pochoutkou a existuje velká spousta druhů – od vanilkové, jahodové až po skořicovou příchuť.

 

Mleté mandle a moučkový cukr nasypeme do mixéru a zpracováváme 15 sekund. Směs prosejeme do mísy. Dva plechy vyložíme pečicím papírem.

Bílky nalijeme do mísy a ušleháme je do nepříliš pevného sněhu. Postupně do něj zašleháme krupicový cukr, aby vznikla pevná lesklá hmota. Zašleháme vanilkový extrakt.

[do_widget id=colormag_featured_posts_slider_widget-24]

Pomocí stěrky zapracujeme osmičkovým pohybem po třetinkách mandle s moučkovým cukrem.

Když budou všechny suché přísady rovnoměrně zapracované v bílkové hmotě, pokračujeme v míchání stejným způsobem, aby byla hmota lesklá a hustá a ze stěrky stékala jako stuha.

Dejte si na kolečkách záležet

Hmotu přeneseme do cukrářského sáčku s hladkou trubičkou s otvorem o průměru 1 cm. Na plechy vytvoříme 32 koleček o průměru 3 cm.

Oběma plechy klepneme o pult, abychom hmotu zbavili vzduchových bublinek. Necháme odpočívat 30 minut při pokojové teplotě. Troubu rozehřejeme na 160 °C.

A která příchuť je ta vaše oblíbená?

Pečeme 10 – 15 minut. Chladíme 10 minut na plechu, pak korpusy opatrně sloupneme z pečicího papíru a necháme zcela vychladnout na mřížce.

Na náplň vyšleháme máslo s vanilkovým extraktem do světlé pěny. Postupně zašleháme moučkový cukr, aby vznikl hladký krém.

Spojíme jím po párech makronové korpusy.

Dobrou chuť!

 

Tvojechvilka.cz