Vanilkové rohlíčky

rohlíčkyv

Když se řekne vánoční cukroví, ihned mě napadnou vanilkové rohlíčky a vzpomínky na mé dětství. A na dobu, kdy jsem je pekla společně s mojí maminkou.

Večer v adventní čas, kdy mráz začal pomalu malovat na okna mrazivé obrázky, jsme si vždycky pustily vánoční koledy a nechaly se unášet na jejich vlnách, a přitom pekly krásně voňavé a křehké cukroví.

Krom nejrůznějších druhů cukroví nesměly samozřejmě chybět ani vanilkové rohlíčky, které nejen krásně provonily náš domov, ale i příjemně naladily na blížící se čas vánoční.

Vanilkové rohlíčky jsme jako děti milovaly a potají je chodily ujídat (někdo by mohl podotknout, že krást) do krabice nad botníkem před vstupem na půdu.

Maminka to asi vždycky tušila, že nám nedá mlsná pokoj, a tak se občas stalo, že jednoho dne krabice zmizela neznámo kam. A světe div se, vždy se stihla včas objevit až na Štědrý den, kdy se všechno napečené cukrovíčko slavnostně aranžovalo na sváteční mísu.

Nebýt prozíravosti naší maminky, asi by na našem svátečním stole pravidelně chybělo cukroví. Ostatně ne nadarmo se říká, že zakázané ovoce chutná nejvíce, a o cukroví to asi tak nějak platí dvojnásobně….

Stejně tak, jako v každé rodině, i u nás se recept předává z pokolení na pokolení a stává se tak „pomyslným klenotem“ naší rodiny. Pokud ještě nemáte upečené svoje vanilkové rohlíčky, můžete je zkusit upéct dle níže uvedeného receptu. A pozor! Nebudete-li chtít tuto „piplačku“ dělat sami, nebojte se toho a zaúkolujte své děti, stejně tak jako já.

To, že kousky nebudou dokonalé stejně nic nezmění na faktu, že budou chutnat stejně, jako ty bez chybičky. A kdo ví, možná si na nich pochutnáte daleko víc, neboť budou připravované s láskou od vašich dětí.

Věřte tomu, že i ony mají velkou radost, když vám můžou s něčím pomoci, anebo se spolu s vámi na něčem podílet. Jen jim dát tu důvěru!!!

Tááák, konec povídání a jdeme na pečení! A co všechno budeme potřebovat přibližně na dva plechy vanilkových rohlíčků?

vanilkové rohlíčky0

Suroviny na rohlíčky:

150 g hladké mouky (já vždy přes síto přesypávám)

100 g klasického másla

60 g mletých vlašských ořechů

2 žloutky

1 vanilkový cukr

Suroviny na obalení:

1 vanilkový cukr

100 až 150 g moučkového cukru

rohlíčkyy

Postup:

V míse smícháme všechny sypké přísady, na které na malé kousíčky nakrájíme změklé máslo, a pomocí prstů zpracujeme suroviny na drobenku (zde doporučuji raději ruční zpracování než robota).

Do vzniklé drobenky postupně přidáváme jednotlivé žloutky tak, až se vše krásně spojí v těsto. Bude-li třeba, je možné dosypat trochu mouky.

Hotové těsto vytvarujeme do koule, zabalíme do potravinářské folie a necháme chviličku odležet, aby se nám těsto nelepilo na prsty.

Mezitím si připravíme plech a vyložíme si jej pečícím papírem. Samozřejmě si nezapomeneme i nachystat věci na obalení, neboť jakmile budou pak rohlíčky upečené, je nutné je ještě teplé obalit v moučkovém cukru.

Máme-li vše nachystané, nezbývá než zapnout troubu a pustit se do samotných rohlíčků. Nejjednodušším postupem je, že si z těsta uzobneme malý kousek a vytvarujeme přibližně 1,5 cm velkou kuličku. Z této kuličky vyválíme váleček, který vmáčkneme do předem vymoučené formičky. Opatrně vyklepneme a položíme na plech.

Jakmile budeme mít rohlíčky hotové, vložíme je do předem předehřáté trouby na 180 stupňů a pečeme do doby, než nám začnou zlátnout. Pak je vyndáme a necháme ještě přibližně dvě minuty na plechu zchladnout. Teprve potom obalujeme v připraveném moučkovém cukru s vanilkou. POZOR! Nikdy je nenechte vychladnout úplně! Pak byste je již neobalili, protože by na nich cukr nedržel.

Zdroj foto: Pinterest