Bez koření a bylinek si v dnešní době nedokážeme představit jakoukoliv přípravu každodenních běžných pokrmů, které jim dodává typicky příznačnou chuť, ale i vůni. Bez nich by byly pokrmy mdlé a nepoživatelné.
Koření, stejně jako bylinky, bychom však měli používat s mírou a dbát na to, do čeho se jaký druh koření či bylinky hodí. Ovšem ne vždycky si víme rady, a z toho důvodu je tu malý výčet, který nás nasměruje právě tou správnou cestou.
Anýz
Popis:
Jednoletá bylinka, která se používá nejen jako koření, ale i jako léčivka. Často je anýz přidáván do sirupů proti kašli; a anýzový olej je známý tím, že uvolňuje křeče a působí preventivně proti infekcím.
Použití v kuchyni:
dochucení polévek, ryb a salátů, velká špetka do cukroví, červené řepy a marinády
Bazalka
Popis:
Je to letnička s velmi výraznou aromatickou natí, která se pěstuje jako léčivá, kořeninová i medonosná rostlina. Abychom docílili bohatého olistění a rozvětvení rostlinky, je nutné pravidelně zaštipovat kvetoucí výhonky. Bazalkovou nať lze užívat jak čerstvou, tak i sušenou.
Použití v kuchyni:
bylinkové máslo, pizza, na všechny druhy masa, ryby, omáčky, pomazánky, nádivky, zelenina, do aromatických octů, těstoviny, sýry, vejce
Brutnák
Popis:
Jedná se o jednoletou rostlinu, kterou lze v kuchyni využít jako zeleniny, ale i jako léčivé rostliny. Pomáhá předcházet depresím a zánětům močových cest. Zpracovávají se pouze čerstvé mladé lístky.
Použití v kuchyni:
čaj, bylinkové máslo, zeleninové saláty a polévky, na okurky
Estragon
Popis:
Využívá se zejména ve francouzské kuchyni, kde je považován za jedno z nejjemnějších koření. Podporuje tvorbu žluči, mírně působí i močopudně a zvyšuje chuť k jídlu.
Použití v kuchyni:
bylinkové máslo, majonézy, nádivky, zjemňuje ocet a olej, do nálevů při nakládání okurek nebo zeleniny, polévky, masa v jakékoliv úpravě, saláty, ryby, jehněčí, omáčky, marinády
Fenykl
Popis:
Dvouletá rostlina pěstující se jak pro semeno, tak i jako koření.
Použití v kuchyni:
a) Semena a listy (mají výraznou anýzovou chuť) se používají na dochucení ryb, masa a salátů, červené řepy, cukroví.
b) Stonky se po oloupání můžou používat jako zimní zelenina.
Kerblík
Popis:
Je to rychle rostoucí rostlina, jejíž aroma je kořenité a velmi připomíná anýz. Používají se zejména čerstvé listy jako náhražka petrželky.
Použití v kuchyni:
polévky, ryby, saláty, masa, omáčky, drůbež
Kmín
Popis:
Dvouletá aromatická rostlina, kterou pěstujeme pro semena.
Použití v kuchyni:
pečivo, pečené a dušené maso, brambory, saláty, polévky, ryby, na nakládání zeleniny a hub
Kopr
Popis:
Silně aromatická rostlina, která je vhodná jak pro přímou kuchyňskou úpravu, tak i ke konzervaci a sušení. Nejčastěji zpracováváme list.
Použití v kuchyni:
zavařování, polévky, omáčky, pomazánky, saláty, skopové maso, dýně, na syrový hlávkový salát
Koriandr
Popis:
Jednoletá rostlinka s příznivými účinky na trávení a střeva. Podporuje funkci slinivky a vykašlávání. Používáme jak čerstvé listy, tak i sušená semena.
Použití v kuchyni:
všechny druhy masa včetně drůbeže a ryb, přísada k dochucení octů a olejů, polévky, omáčky, do zelí
Libeček
Popis:
Trvalka, která může dorůstat až do 2 metrů, s vůní připomínající polévkové koření Maggi. Vzhledem k tomu, že je libeček značně aromatický, používáme jej jen v malém množství, a to čerstvé i sušené listy. Lze jej využít nejen jako koření, ale i pro jeho léčivé účinky zejména na záněty močového měchýře.
Použití v kuchyni:
pečené a dušené maso, polévky, omáčky, saláty, rýže, bramborová kaše, guláš, sýry, přísada do likérů a nápojů, na syrová rajčata a kapustu, při vaření starých brambor, rozdrcená semena jsou součástí chlebového těsta a pečiva
Majoránka
Popis:
Jednoletá bylinka, jež neztrácí své aroma, příznivě působí na trávení a proti nadýmání. Používáme čerstvé i sušené listy.
Použití v kuchyni:
drůbež, maso, omáčky, polévky, vaječné a zeleninové pokrmy, luštěniny, do tuřínu, hrachové kaše
Máta
Popis:
Silně aromatická trvalka, jež ulevuje při špatném trávení a bolesti hlavy. Často se používá při nachlazení a kašli. Využíváme čerstvé, ale i sušené listy, a to v malém množství.
Použití v kuchyni:
ovocné saláty, nápoje, tvarohové pomazánky, drůbež, skopové maso, na provonění octu
Meduňka
Popis:
Trvalka, jejíž aromatické listy voní po citrónu. Pro svojí příjemnou vůni se používá hlavně proti nespavosti, na zmírnění projevů u hyperaktivních dětí, podporuje dobré zažívání. Lze využít jak čerstvé, tak i sušené listy, a to všude tam, kde se užívá citrónová šťáva.
Použití v kuchyni:
ryby, pod masa na provensálský způsob, saláty, omáčky, marinády
Oregáno (dobromysl)
Popis:
Příjemně voňavá trvalka, která se pro své léčivé účinky využívá jako prostředek k lepšímu trávení a povzbuzení chuti. Oregáno („italské koření“) může sloužit jako česká náhražka majoránky. Do pokrmů nejčastěji přidáváme jak sušené, tak i čerstvé mladé výhonky a lístečky.
Použití v kuchyni:
pizza, ryby, maso, mleté maso, lasagne, saláty
Pažitka
Popis:
Vytrvalá trsnatá rostlina obsahující velké množství vitamínů a minerálů. Má cibulové aroma, které povzbuzuje chuť k jídlu a podporuje trávení. Používá se čerstvá, ale nedoporučuje se v sušeném stavu, protože ztrácí své původní aroma. V nejnutnějším případě lze pažitku skladovat v zamražené podobě.
Použití v kuchyni:
do hotových polévek, tvarohu, omáček, na brambory, do majonéz, salátů, bramborových a zeleninových pokrmů
Petrželka
Popis:
Jedná se o nejuniverzálnější druh koření, které lze použít prakticky všude, díky své jemné a nevtíravé chuti. Navíc můžeme její nať zpracovávat jak čerstvou, tak i sušenou nebo si ji uchovat zmrazenou.
Použití v kuchyni:
slané pokrmy, hotové polévky, brambory, saláty, omáčky, pod maso
Rozmarýn
Popis:
Stálezelená, silně aromatická bylina keřovitého vzrůstu, která napomáhá lepšímu trávení a zabraňuje nadýmání. Rozmarýn lze využít v kuchyni jak sušený, tak i čerstvý a jídlům dodává natrpklou příchuť.
Použití v kuchyni:
Polévky, ryby, omáčky, skopové a jehněčí pečeně, drůbež, těstoviny, zelenina
Řeřicha
Popis:
Nenáročná, snadno klíčivá rostlina s léčivými účinky. Používá se nejčastěji při zánětech močových cest. Konzumují se pouze čerstvé, mladé lístečky. Pozor! Jakmile řeřicha začíná kvést, nelze s ní již kořenit a lze ji využít pouze pro léčebné účinky (kvetením hořkne).
Použití v kuchyni:
bylinkové máslo, saláty, maso, pomazánky, ozdoba pokrmů
Saturejka
Popis:
Silně aromatická jednoletka, využívána jak v čerstvém, tak i v sušeném stavu. Svými léčivými účinky podporuje trávení a zabraňuje nadýmání. Používáme vždy jen pár lístečků.
Použití v kuchyni:
saláty, polévky, maso, drůbež, ryby, luštěniny, pomazánky, marinády, ryby
Šalvěj
Popis:
Šalvěj je vytrvalý polokeř s protizánětlivými účinky, u kterého se sbírají listy, anebo mladá nať před rozkvětem.Jako koření používáme k tučným masům (kachny, husy a vepřové) ve formě sušených či čerstvých listů.
Použití v kuchyni:
maso, paštiky, luštěniny, polévky, vaječné pokrmy, nádivky, omáčky, saláty
Tymián
Popis:
Tymián je nízký polokeř, jehož čerstvé i sušené listy a květy působí jako desinfekční prostředek nejen na cesty dýchací, ale i na celé trávící ústrojí. Sklízíme na počátku kvetení.
Použití v kuchyni:
přípravě uzenin a ryb, polévky, nádivky, omáčky, paštiky, masa, drůbež, luštěniny
Autor: redakce