V tomto období šalvěj krásně obrůstá a má nové výhonky a listy, jež lze zužitkovat při výrobě domácích šalvějových bonbónů a uložit si je na období, kdy nás bude trápit kašel nebo pobolívat v krku.
Co všechno budeme potřebovat?
- 120 g medu
- 100 g krystalového cukru (anebo kdo chce může nahradit třtinovým)
- 2 lžíce nadrcené šalvěje (kdo nemá čerstvou, může použít sušenou)
- šťáva z poloviny citrónu
A jak budeme postupovat?
Med, cukr a šalvěj spolu s citrónovou šťávou krátce povaříme. Vaříme do doby, dokud hmota nebude taková, že když z ní vyndáme kapku mimo hrnce, tak kapka ztvrdne.
V tomto okamžiku víme, že hmota je připravená na to, abychom ji vylili na navlhčenou nebo namaštěnou desku a mokrým nebo namaštěným nožem ihned nakrájeli na kostičky.
Necháme ztuhnout, a poté ukládáme do sklenice s pevným uzávěrem, aby bonbony nezvlhly.
Autor: redakce