Každý z nás se alespoň jednou v životě přistihne před zrcadlem, jak si kontroluje svoje faldíky na břiše nebo velikost svého pozadí. Kolikrát jste si už řekli, že takhle TO už fakt dál nepůjde a „musím zhubnout“?
Já mnohokrát! Hlavně po narození dvou malých dcer, kdy ta kila ke mně tak nějak přirostla a drží se mě chtě nechtě zuby nehty.
Hubnutí je věda, a ne vždycky je to proces jednoduchý, neboť ne každému vydrží pevná vůle a odhodlání. Ano, všichni máme tendenci uchylovat se ke všemu, co by nám alespoň trošičku pomohlo, a pokud možno cestou bez námahy, bez pohybu, a s co nejmenším odříkáním si všeho, co tolik milujeme: „sladké a čokoládu“.
Bohužel to takhle nefunguje! A ani já vám tu nedám žádný seznam „zázračných hubnoucích“ bylinek, z kterých když si uvaříte odvar a vypijete, tak zhubnete jako mávnutím kouzelného proutku. Takové „kouzelné“ bylinky opravdu neexistují!
Je tu ale několik málo z nich, jež urychlují proces trávení, podporují metabolismus, a tím i spalování tuků, a odvádí zadržovanou vodu z organismu.
Vybrala jsem pro vás čtyři velmi snadno dostupné bylinky, a to: kontryhel, kopřiva, máta a smetanka.
Kontryhel
Kontryhel nikdy nechybí v čajových směsích určených k hubnutí, neboť příznivě působí na zažívací ústrojí a pomáhá organismu s odvodněním. Moc lidí si to totiž neuvědomuje, ale za většinu přebytečných kil může právě zadržování vody v organismu.
Této nadbytečné vody se zabavíte připravením čaje ze sušené natě a květů kontryhele. Doporučuje se pít maximálně dvakrát denně, a ne nikdy dlouhodobě! Většinou se pije tři týdny, poté se dá od pití kontryhele stejně dlouhá pauza, po jejímž uplynutí lze celý proces znovu zopakovat.
Kopřiva
Kopřiva roste skoro všude, a proto není divu, že je nejvhodnější a nejdostupnější bylinkou pro hubnutí. Dobře podporuje trávení, činnost střev, má příznivě močopudné účinky.
Stejně jako u kontryhele, tak i u kopřivy se popíjí čaj, ale pro změnu ze sušených listů. Po dobu tří až čtyř týdnů se popíjí dva šálky čaje maximálně dvakrát denně, poté necháme tři až čtyři týdny pauzu, po které lze kúru opět zopakovat.
Máta
Mátu lze využít při spalování tuků a hubnutí, velmi rychle ulevuje při žaludečních křečí a nadýmání, povzbuzuje trávení.
Navíc její krásně „mentolové“ aroma snižuje chuť na sladké, což je velké pozitivum při samotném procesu hubnutí, kdy ta chuť na sladké bývá vždycky největší.
Pampeliška alias smetanka lékařská
Smetanka je pro některé jen protivný plevel ničící okrasné trávníky, pro jiné naopak milovaná pro své žluté květy, z kterých si děti pletou do vlasů věnečky, ale hlavně je to bylinka na pročištění organismu.
Největší množství příznivých látek obsahuje v kořenu, jež pomáhá při hubnutí, detoxikaci organismu, a velmi příznivě působí na játra a slinivku břišní.
Kořen se nejčastěji sbírá na jaře a na podzim. Nasbíraný kořen pečlivě očistíme a nakrájíme na drobné kousky, které ať čerstvé nebo sušené užíváme v nálevu.
Abyste ale nepřišli zkrátka, máme tu pro vás recept, jehož hlavní součástí je křen, který naprosto dokonale stimuluje metabolismus tj. spaluje tuky, snižuje únavu (ta se dost často dostavuje při hubnutí).
A nyní již slíbený RECEPT na „křenový sirup“:
Suroviny:
- 125 gramů křenu
- 4 citrony
- 2 cm čerstvého kořene zázvoru
- 3 polévkové lžíce medu
- 3 polévkové lžíce skořice
Postup přípravy:
V mixéru rozmixujte do jemné hmoty křen se zázvorem, přidejte citronovou šťávu a míchejte asi pět minut. Nakonec přidejte med se skořicí a míchejte, dokud se nevytvoří sirup, který následně slijete do skleniček.
Dávkování:
Jedna čajová lžička jednou denně, nejlépe vždy před jídlem nebo cvičením. Kúra by měla trvat nejméně 3 týdny, po které následuje opět tří týdenní pauza. Sirup skladujte v lednici.
Zdroje: www.e-herbar.cz, www.bylinkynahubnuti.cz
Autor: redakce