Právě nyní nastává ideální čas proto, abychom si na zimu a podzimní plískanice uvařili „domácí jitrocelový sirup proti kašli a zahlenění“. Tenhle sirup milují i malé děti, neboť je krásně sladký, a možná si jej oblíbí i natolik, že jej od podzimu budou brát denně jen z preventivního účelu.
Na jitrocelový sirup budeme potřebovat:
- asi 100 ks středně velkých a čerstvých listů jitrocele
- hrst květů sedmikrásek (stopka by neměla být delší jak 1 cm),
- 1600 g cukru
- jeden citrón
- přibližně 1 l vody.
Postup
Omyté a pořádně oprané listy zalijeme vodou a uvedeme do varu. Vaříme přibližně 30 minut. Poté vypneme plotnu a necháme přibližně hodinu stát, než vzniklou tekutinu přes plátýnko přecedíme.
Čtěte také:
Cibulový sirup
Přecezenou tinkturu zahřejeme na 80 oC a nezapomeneme přidat cukr a šťávu z jednoho citrónu, vše důkladně promícháme a mírně povaříme. Slijeme do čistých skleniček a obrátíme víkem vzhůru nohama, aby víčko pořádně chytlo a sirup se nám zbytečně brzy nekazil.
Jitrocelový sirup uchováváme v chladném a tmavém prostředí.
Autor: redakce