Jitrocelový sirup

od Nikola Jaroschová
   < 1 minuta čtení
Jitrocel sirup

Zdroj: Shutterstock

Právě nyní nastává ideální čas proto, abychom si na zimu a podzimní plískanice uvařili „domácí jitrocelový sirup proti kašli a zahlenění“. Tenhle sirup milují i malé děti, neboť je krásně sladký, a možná si jej oblíbí i natolik, že jej od podzimu budou brát denně jen z preventivního účelu.

Na jitrocelový sirup budeme potřebovat:

  • asi 100 ks středně velkých a čerstvých listů jitrocele
  • hrst květů sedmikrásek (stopka by neměla být delší jak 1 cm),
  • 1600 g cukru
  • jeden citrón
  • přibližně 1 l vody.

Postup

Omyté a pořádně oprané listy zalijeme vodou a uvedeme do varu. Vaříme přibližně 30 minut. Poté vypneme plotnu a necháme přibližně hodinu stát, než vzniklou tekutinu přes plátýnko přecedíme.

Čtěte také:

Cibulovy sirup

Cibulový sirup

Přecezenou tinkturu zahřejeme na 80 oC a nezapomeneme přidat cukr a šťávu z jednoho citrónu, vše důkladně promícháme a mírně povaříme. Slijeme do čistých skleniček a obrátíme víkem vzhůru nohama, aby víčko pořádně chytlo a sirup se nám zbytečně brzy nekazil.

Jitrocelový sirup uchováváme v chladném a tmavém prostředí.

Autor: redakce

Související články