Kosmatice – smažené květy černého bezu

od Nikola Jaroschová
   < 1 minuta čtení
bezinkovy ocet

Zdroj: Shutterstock

Kdo neochutnal, neví, o jakou pochoutku našich babiček a prababiček, ve skutečnosti přichází.

Suroviny:

  • 8 až 12 čerstvých květů černého bezu (celé květenství)
  • 8 lžic hladké mouky
  • 1/2 hrnku mléka nebo body
  • 2 vejce (žloutky oddělte, a ze samotných bílků ušlehejte sníh)
  • olej na smažení
  • sůl anebo skořice s cukrem

Postup:

Květenství propláchneme a necháme hezky oschnout. Mezitím si vypracujeme řídké těstíčko ze žloutků a mouky. Necháme chviličku odpočinout, a pak přidáme ušlehaný sníh.

Kosmatice smažíme v rozpáleném oleji tak, že nejprve podržíme květy za stopku a namočíme do připraveného těstíčka, a pak pokládáme hned do oleje na pánev.

Jakmile se usmaží na jedné straně, odstřihneme stopku a smažíme lehce i z druhé strany.

Kosmatice podáváme buď s bramborem a salátem, anebo jako moučník posypaný cukrem se skořicí.

Autor: redakce

Související články