Kdo neochutnal, neví, o jakou pochoutku našich babiček a prababiček, ve skutečnosti přichází.
Suroviny:
- 8 až 12 čerstvých květů černého bezu (celé květenství)
- 8 lžic hladké mouky
- 1/2 hrnku mléka nebo body
- 2 vejce (žloutky oddělte, a ze samotných bílků ušlehejte sníh)
- olej na smažení
- sůl anebo skořice s cukrem
Postup:
Květenství propláchneme a necháme hezky oschnout. Mezitím si vypracujeme řídké těstíčko ze žloutků a mouky. Necháme chviličku odpočinout, a pak přidáme ušlehaný sníh.
Kosmatice smažíme v rozpáleném oleji tak, že nejprve podržíme květy za stopku a namočíme do připraveného těstíčka, a pak pokládáme hned do oleje na pánev.
Jakmile se usmaží na jedné straně, odstřihneme stopku a smažíme lehce i z druhé strany.
Kosmatice podáváme buď s bramborem a salátem, anebo jako moučník posypaný cukrem se skořicí.
Autor: redakce