Letní osvěžení v podobě mátové marmelády

od Nikola Jaroschová
   < 1 minuta čtení
matova marmelada

Zdroj: Shutterstock

K osvěžení do horkých letních dnů bez pochyby patří máta, a to ať už v jakékoliv podobě. Ale co takhle zkusit ráno k snídani výbornou osvěžující mátovou marmeládu, která nejen skvěle chutná, ale navíc i nastartuje váš metabolismus a podpoří proces trávení?

Máta je léčivka, jež sama o sobě má velmi všestranné použití ať už při léčbě drobných neduhů, tak i v kuchyni. Pro svojí velmi výraznou chuť a aromatickou vůni je velmi vyhledávanou bylinkou, jejíž listy lze použít prakticky všude.

Nejčastěji se používá k dochucování omáček, salátů, lístky se využívají při přípravě různých druhů masa a zeleniny, uplatňuje se při výrobě některý nápojů, jako je Mojito nebo Zelená. Děti ji naopak můžou znát prostřednictvím mentolových bonbonů a žvýkaček.

A jaké příznivé léčivé účinky má máta na lidský organismus? Příznivě ovlivňuje trávící soustavu člověka, uklidňuje podrážděný žaludek, zmírňuje křeče, napomáhá při nechutenství a celkové nevolnosti.

A právě na osvěžení a podporu trávení jsme si pro vás připravili velmi chutnou delikatesu, a tak i trochu medicínu v podobě „Mátové marmelády“.

Na výrobu mátové marmelády budeme potřebovat:

  • 1 kg oloupaných a nakrájených jablek
  • šťávu ze dvou citrónů
  • 150 g čerstvě nasekaných mátových lístků
  • 700 g cukru

Postup:

Oloupaná a nadrobno nakrájená jablka podusíme do měkka s citrónovou šťávou. Vzniklou směs propasírujeme a k vzniklé hmotě přidáme najemno nasekané lístky máty a zasypeme cukrem.

Vše postavíme zpět na plotnu a za stálého míchání vaříme tak dlouho, dokud zelená hmota nezhoustne.

Poté ji znovu propasírujeme a necháme ještě jednou pořádně projít varem. Ještě horkou tekutiny sléváme do skleniček a necháváme víčkem dolů vychladnout, aby se pořádně víčko přichytilo a marmeláda se nám brzy nekazila.

Skladujeme na chladném místě.

Autor: redakce

Související články