Každý si určitě alespoň jednou vyzkoušel udělat domácí pampeliškový med, ostatně recept je velmi jednoduchý a zvládne jej opravdu každý.
Na základní med je potřeba
- 300 až 400 květů smetanky
- 2 l vody
- 2 až 3 kg krystalového cukru
Postup
Natrháme květy smetanky (bez stvolů, jinak by byl medík hořký) opláchneme, dáme do hrnce a zalijeme vodou. Dáme vařit.
Mezitím si nakrájíme na kolečka očištěné pomeranče a citrony. Jakmile se začne voda vařit, přidáme pomeranče a citrony. Do bodu varu vaříme přibližně 15 minut. Hrnec odstavíme a směs necháme louhovat do druhého dne.
Druhý den směs přecedíme přes plátno a vymačkáme květy smetanky. Získanou směs dáme vařit, přidáme cukr a vaříme na mírném ohni, dokud směs nezhoustne. Pozor, med má tendenci na plotně utíkat z hrnce! Horký med nalijeme do skleniček a zavíčkujeme. Med nezavařujeme, na chladném místě (v lednici či sklepě) by měl vydržet až do zimy.
Pampeliškový med s citrónem
Suroviny:
- 2 ks citronu
- 400 ks květů pampelišek
- 2 l vody
- 2 až 3 kg cukru krystal
Postup
Dodržujeme naprosto stejný postup jako u pampeliškového medu se skořicí.
Pampeliškový med s pomerančem
Suroviny:
400 ks květů pampelišek
1 kg cukr krystal
1/2 pomeranče
1 citron
1 a 1/4 l vody
Postup:
Opět dodržujeme naprosto stejný postup jako u pampeliškového medu se skořicí.
Autor: redakce