Právě teď je to pravé a ideální období, kdy si do zásoby navařit pampeliškový med. Všude v trávě se na nás žlutě usmívají pampelišky a volají po tom, abychom je utrhly a vhodným způsobem zužitkovaly. A věřte, že když zapojíte do sbírání a následné vaření i své děti, užijete si společně spoustu legrace…
Suroviny:
- 2 l vody
- 300 ks květů smetanky
- 7 ks hřebíčku
- 2 ks pomeranče
- 1 ks skořice
- 2 až 3 kg krystalového cukru
- 2 ks citronu
Postup:
Natrháme květy smetanky (bez stvolů, jinak by byl medík hořký) opláchneme, dáme do hrnce a zalijeme vodou. Dáme vařit. Mezitím si nakrájíme na kolečka očištěné pomeranče a citrony. Jakmile se začne voda vařit, přidáme pomeranče a citrony, a také skořici s hřebíčkem. Do bodu varu vaříme přibližně 15 minut. Hrnec odstavíme a směs nemáme louhovat do druhého dne.
Druhý den směs přecedíme přes plátno a vymačkáme květy smetanky. Získanou směs dáme vařit, přidáme cukr a vaříme na mírném ohni, dokud směs nezhoustne.
Pozor, medík má tendenci na plotně utíkat z hrnce!
Horký med nalijeme do skleniček a zavíčkujeme. Med nezavařujeme, na chladném místě (v lednici či sklepě) by měl vydržet až do zimy.
Autor: redakce