Máte rádi pořad Peče celá země? Jste vášniví pekaři, kuchaři i cukráři? Chcete se naučit upéct věnečky, likérové špičky nebo makronky? Tak právě vám je určena kuchařka se stejným názvem Peče celá země, jež vydala edice České televize.
Přichystejte si zástěry, všechny možné kuchařské a cukrářské pomůcky, které v domácnosti máte a nechte se inspirovat touto skvělou kuchařkou.
Co v knize najdete?
115 vybraných receptů od soutěžících + 25 exkluzivních receptů od porotců Mirky Van Gils Slavíkové a Josefa Maršálka a technoložky Zlaty Otavové. Kniha je rozdělena do 13 kapitol. Každá z kapitol obsahuje recept na téma týdne, technickou a kreativní výzvu jednotlivých soutěžících. Kapitola 11 je věnovaná receptům Mirky Van Gils Slavíkové, 12 kapitola Josefu Maršálkovi a poslední Zlatě Otavové. Jaké dobroty si můžete pomocí této kuchařky připravit? Např. bábovky, Sacher dort i jiné dorty, makový koláč, chléb, ovocné knedlíky, rolády, likérové špičky, laskonky, chlebíčky, velikonoční dobroty, klasické štrúdly, makronky nebo také pařížský tropický dort.
Originální soutěž „The Great Britisch Bake off“ trval vývoj od nápadu k námětu čtyři roky a od námětu k realizaci pouhých šest měsíců. V letech 2015 a 2016 se tato show stala nesledovanějším pořadem ve spojeném království. V každé zemi, kde byl pořad odvysílán stoupl prodej kuchyňských pomůcek na výrobu zákusků a dezertů.
Hlavním partnerem knihy je Pernerka. Dalšími partnery knihy je Lidl, Dr. Oetker, Madeta a Eta.
Jména všech soutěžících, kteří se zúčastnili: Honza Lekeš, Bára Gábová, Hana Váňová, Marcela Doležalová, Veronika Hanáková, Daniela Uhrová, Josef Doležal, Lucie Vlkojanová, Jenda Jirka, Pavlína Johnová, Anička Klápšťová a Petra Burianová.
Tato kuchařka mě naprosto nadchla a musím říci, že jsem si ji zamilovala od první stránky. Celý pořad Peče celá země jsem sledovala od prvního do posledního dílu společně s celou rodinou. Jelikož jsem vášnivá pekařka, kuchařka i cukrářka, mnoho jsem se inspirovala a pořad jsem si moc užila. Kniha je báječná, plná skvělých receptů a má bohatou fotogalerii.
Jelikož jsem některým soutěžícím moc fandila, v knize mě potěšilo, jak je osobitě napsaná. Najdete zde recepty notoricky známé, na klasické české recepty, bezlepkové recepty, zdravou výživu, ale i na dobroty jako jsou makronky, banánové eclairs, dort Pavlos, Mirror Glaze, crumble a mnoho dalších. Každý si přijde na své, jelikož nabídka receptů je opravdu pestrá.
Sama moc ráda vařím i peču a tato kuchařka bude mým věrným společníkem v kuchyni. Je pro mě velkou kuchařkou výzvou. Jelikož jsem za poslední rok zvládla upéct báječný, křupavý kváskový chléb, je pro mě další výzvou se naučit likérové špičky, protože je mám moc ráda. V této kuchařce vás bude bavit si jen tak listovat, prohlížet fotografie z přípravy pokrmů i jednotlivých soutěžících, na které se moc ráda vzpomínám.
Čtěte také:
Co se stane, když budete denně jíst borůvky
Ukázka z knihy:
Naši Keltští a Slovanští předkové sladili jen medem a rozvary ze zralého ovoce. Obilná placka v nich namočená je považována za první dezert. Třtinový cukr se v Evropě nejprve používal jen jako koření. Skutečně sladká jídla se z něj začala připravovat až od 17. století. Řepný cukr převzal vládu nad sladkým světem teprve necelých 200 let poté. České země byly na špičce v pěstování a zpracování cukrové řepy v celé tehdejší Rakousko – Uherské monarchii. Stálo u nás přes 400 cukrovarů a jejich produkty patřily k nejlepším na světě.
Autoři: Martin Poláček, Mirka Van Gils Slavíková, Josef Maršálek, Zlata Otavová a soutěžící z pořadu Peče celá země
Fotografie: Mikuláš Křepelka, David Brázda, Josef Maršálek, Zlata Otavová
Ilustrace: Petra Hauptová Řezníčková
Počet stran: 451
Vydáno: 2020, Vydala Česká televize v Edici ČT, Praha
Vazba knihy: pevná, bez přebalu, matná
ISBN: 978-80-7404-334-5
Autor: redakce