Přemýšlíte, že se stanete vegetariánem? Takto bude vaše tělo reagovat na to, že nebudete jíst červené maso

od Nikola Jaroschová
   2 minuty čtení
Vyradit maso

Zdroj: Shutterstock

Červené maso patří do jídelníčku mnohých z nás. Pořádná flákota masa – kdo by jí dokázal odolat?! Přesto ale stále více lidí červené maso ze svého stravování vědomě vyřazuje. Důvod mohou mít jakýkoli – ať už se chtějí stravovat vegetariánsky či vegansky, nebo jen chtějí ulevit přírodě.

Jíte, nebo nejíte červené maso? V dnešním článku se chceme zaměřit na to, co se stane s vaším tělem, pokud se rozhodnete červené maso z jídelníčku vyřadit.

Zhubnete

Nečekejte ale kdovíjak výrazné úbytky na váze. Chceme tím jen poukázat na to, že červené maso je sice zdrojem důležitých živin, ale také je poměrně tučné. Jeho vynechání sice nezpůsobí, že ze dne na den ztratíte deset kilo, ale v průběhu delší doby se to nasčítá. A v kombinaci s vyváženým jídelníčkem a pravidelným pohybem to pak s váhou může udělat divy.

Prospěte zdraví střev

Pokud patříte mezi velké milovníky masa a spořádáte ho opravdu velké množství, pak nebude váš střevní mikrobiom zrovna dvakrát nadšený.

Konzumace červeného masa způsobuje, že střevní bakterie vytváří TMAO (trimethylaminoxid), který je při zvýšeném množství dokonce toxický – může zvyšovat hladinu cholesterolu v těle, a tím pádem zvýšit riziko vzniku srdečních onemocnění. Když maso z jídelníčku vyřadíte, prospějete nejen zdraví střev, ale tělu celkově.

Předejdete překyselení

Mnoho lidí se stravuje tzv. pohodlně, tedy dávají přednost kyselinotvorným potravinám, mezi které patří i červené maso.

Konzumace kyselinotvorných potravin způsobuje kolísání rovnováhy pH. Vysoká kyselost v těle vytváří ideální prostředí pro nemoci. Vyřadíte-li červené maso, předejdete překyselení.

Zabráníte pocitu nafouklého břicha

Červené maso je velká dobrota, když ho umíte správně připravit. Vy si na něm sice pochutnáte, ale už neřešíte, co se dále děje ve vašem těle.

Pravdou je, že tělo musí červené maso trávit déle v porovnání s jinými potravinami. Proto se po konzumaci červeného masa můžete cítit nafouklí, mohou vás potrápit projevy zácpy a plynatosti. Vyřazení červeného masa z jídelníčku může těmto stavům předejít.

Zlepšíte vzhled pokožky

Vyměňte červené maso za větší množství jiných potravin – ideálně ovoce a zeleninu. Prospějete tak zdraví a lepšímu vzhledu vaší pokožky.

Snížíte hladinu cholesterolu

Nejezte červené maso a snižte tak množství přijatých nasycených tuků, které souvisí s vyšší hladinou cholesterolu v krvi. Vysoký cholesterol je rizikem pro celou řadu zdravotních obtíží, proto je rozumné a v zájmu každého z nás, abychom se snažili mít jej v těle co nejméně.

Zdroj: thehealthy.com, webmd.com, longevitylive.com
Autor: Karolína Nezbedová

Související články