Připravte si lahodný sirup, po kterém se vám doma jen zapráší. Přidává se do čaje z preventivních důvodů proti nachlazení, ale i jako náhražka sladidla.
Suroviny:
- 35 listů rýmovníku
- 1 granátové jablko
- 1 pomeranč
- 1 citron
- 1 kg cukru (lze použít i třtinový)
- voda
Postup:
Čerstvé listy rýmovníku a ovoce nakrájené na plátky zalejeme vroucí vodou tak, aby vše bylo krásně ponořené. Při pokojové teplotě necháme louhovat minimálně 24 hodin.
Čtěte také:
Mast z rýmovníku
Další den vše scedíme, do tekutiny přidáme cukr a zahříváme tak dlouho, dokud se cukr nerozpustí. Poté zmírníme teplotu a za občasného míchání necháme uvařit v sirup. Měla by to být hustější tekutina světle měděné barvy. Horký sirup plníme do menších, horkých skleniček, které pevně uzavřeme a necháme zchladnout.
Užití:
- Lahodný sirup, po kterém se jen zapráší, se přidává do čaje z preventivních účelů proti nachlazení, ale i jako náhražka sladidla.
- Pokud bude sirup hustější konzistence, lze jej i jako med mazat na pečivo nebo přidávat do obilných kaší, jogurtu.
- Sirup je skvělým pomocníkem při rýmě, zvýšené teplotě, kašli či nachlazení.
- Účinně pomáhá tlumit bolesti hlavy či odstraňovat potíže zažívacího traktu.
Autor: redakce