Venku se vše začíná zelenat a ze země raší malé nenápadné zelené bylinky. Moc je v lásce nemáme, protože se o ně často popálíme a tak ani jejich sběr není úplně příjemnou záležitostí, ale skrývají v sobě tolik léčebných účinků, že by bylo škoda na tuto bylinku zapomenout.
Listy a nať kopřivy sbíráme od časného jara do konce května – obsahují nejvíce účinných látek. Nejlepší denní čas na sběr je okolo 14. hodiny na prosluněných místech.
Sušení
Kopřivy sušíme při pokojové teplotě, nesmí totiž ztratit barvu.
A co vše obsahují?
Kopřiva obsahuje velké množství chlorofylu, bílkoviny, mnoho minerálů (hořčík a železo), vitamínů a mnoho dalšího.
Kdy kopřivu používat?
- posílení imunity
- posílení jater
- detoxikace organismu
- pročištění oběhové soustavy
- alergie
- chronická únava
- dětské ekzémy a vyrážky
- chudokrevnost
Nálev z kopřivy
Polévkovou lžíci sušené kopřivy přelijeme vroucí vodou a louhujeme zakryté 15 minut. Přecedíme, ničím nedoslazujeme a pijeme nejépe dva šálky denně po dobu dvou týdnů. Na týden přerušíme a opět můžeme dva týdny pít. Děti pijí poloviční množství (100 ml) dvakrá denně.
Kůra se může opakovat až 3x ročně. Nejlepší je jako jarní a podzimní kůra na podporu imunity a přočištění organismu.
Kopřivové smoothie
Kopřivy můžeme také mixovat s ovocem. Nejprve ale musíme kopřivy spařit horkou vodou, protože mohou někomu vadit žahavé chloupky. Poté můžeme do mixéru přidat hrs baby špenátu, banán, jablíčko a mražené ovoce z mrazáku – jahody, borůvky,… Zalijeme rostlinným mlékem nebo vodou a můžeme dosladit lžičkou medu.
Autor: redakce